Rozhovor ČT se Schapirem: Skandální trapas a „otázky na tělo“

17.01.2017 20:20

Americký velvyslanec Andrew Schapiro měl v úterním Interview ČT24 takřka poslední možnost promluvit k českým občanům. Až se v pátek ujme funkce prezidenta Donald Trump, Schapiro bude muset odjet z České republiky. V mezinárodních vztazích je to sice nezvyklé, ale 45. prezident USA Trump na tomto nestandardním kroku trvá. Jak Schapiro využil svou poslední půlhodinu v České televizi?

Rozhovor ČT se Schapirem: Skandální trapas a „otázky na tělo“
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Končící velvyslanec USA Andrew Schapiro v pořadu Interview ČT24.

Moderátorka Světlana Witowská v úterním Interview ČT24 přivítala končícího velvyslance USA Andrewa Schapira. Hned na úvod oznámil, že už má napůl sbaleno, ale do Prahy se bude vracet, aby tu jeho děti mohly dokončit školní rok. Na úvod se ptala, zda velvyslance rozhodnutí Donalda Trumpa zaskočilo. „Nenaštvalo Vás trochu, že se na vás nevztahovala taková ta obvyklá výjimka, kdy bývá dětem umožněno dokončit školní rok?"

„Tohle je život. Já jsem velvyslancem USA a nový americký prezident má právo mě nahradit, stejně jako měl právo mě tu nechat. Z protokolárních důvodů musím odjet a musím se připravit na další práci, ale určitě budu cestovat mezi Prahou a Spojenými státy,“ sdělil host. Pravděpodobně se bude věnovat právnické profesi.

 Ivana a Ivanka Trumpová

Prý absolutně netuší, kdo ho v úřadu nahradí. „Nemám absolutně žádné informace, jen to, co jsem četl v tisku,“ řekl Schapiro před kamerami. Odmítl se jakkoli vyjadřovat k tomu, zda by příští velvyslankyní mohla být první manželka Donalda Trumpa českého původu Ivana Trumpová. Stojí za pozornost, že moderátorka Witowská má na triku „přešlap“, protože o Ivaně Trumpové mluvila jako o Ivance, což je jméno její dcery a tradičně se užívá spíše pro mladší dámu z rodu Trumpových, nikoli pro její maminku. 


Ivana (vlevo) a Ivanka (vpravo) Trump

Kohokoli Trump vybere, bude podle Schapira mít i dobré stránky. Na dalšího velvyslance si můžeme počkat pět měsíců, ale také rok.

Jak nedávno zjistily ParlamentníListy.cz, zmíněná nominace Trumpovy exmanželky Ivany je krajně nepravděpodobná.


Andrew Schapiro v pořadu České televize. (ReproFoto: ČT24)

  • Celý pořad ke zhlédnutí ZDE

Asi bude lepší, když o rozhovorech s panem prezidentem Zemanem nebudu hovořit

Československo navštívil i v době krátce po sametové revoluci. Tehdy všude viděl mnoho energie, ale dnes se v naší zemi žije klidněji. „A je to tak dobře, ta energie nemůže vydržet věčně,“ doplnil k tématu Schapiro.

Jako velvyslanec chtěl do České republiky jet. „Jste země ve středu Evropy, pro mě velmi důležitá,“ sdělil divákům. Když se připravoval na svou roli, přál si zůstat sám sebou. „Bylo mé velké přání, abych byl sám sebou, abych byl otevřený, upřímný, a snad se mi to podařilo. Takový prostě já jsem,“ poznamenal Schapiro v pořadu.

Moderátorka Witowská chtěla slyšet, zda by o návštěvě prezidenta Zemana v Rusku na oslavách konce druhé světové války mluvil stejně. „Překročil jste někdy hranice zaběhnuté diplomacie," ptala se dál Witowská. „Nemyslím si," odvětil jasně host. A  co Váš komentář v ČT na adresu prezidenta Zemana v souvislosti s tím, že odjel na přehlídku do Moskvy?" Schapiro věří, že žádnou chybu neudělal, že postupoval delikátně. „A když jste viděl, co Vaše slova vyvolala, udělal byste to jinak," chtěla slyšet moderátorka. „Ano, řekl bych to úplně stejně. Můj vztah s panem prezidentem byl absolutně v pořádku. Od té doby jsem byl na Pražském hradě, takže si myslím, že se o tom hovořilo jako o tématu, které mělo odvést pozornost,“ podotkl.

„Asi bude lepší, když o rozhovorech s panem prezidentem nebudu hovořit... Žádná osobní rozlučka se konat nebude, ale pokud by rád přišel, mé dveře jsou vždy otevřené. Může přijít. Mimo Evropskou unii jsou Spojené státy největším exportním trhem. Naše ozbrojené síly spolu a společně cvičí... Máme stejné názory ohledně důležitých věcí. Chceme, aby sankce vůči Rusku kvůli Ukrajině pokračovaly. Takže naše vztahy jsou dobré,“ pochvaloval si host.

Ve druhé polovině pořadu připomněl, že Spojené státy podporovaly vznik Československa takřka před 100 lety, podpora přišla i v roce 1945. Poté za vlády komunistů Američané podporovali disidenty a teď jsou naše vztahy znovu na skvělé úrovni.

Trump je i můj prezident

Divákům České televize prozradil, že přeje Donaldu Trumpovi úspěch ve sjednocování národa. „V tom mu přeji pouze úspěch. Budu mu fandit, protože on teď je mým prezidentem. Počkejme si na to, co přijde po inauguraci. Když se podíváme na minulé prezidenty, tak jakmile se prezident ujme úřadu, přece jen ta vážnost nastane. A myslím, že to bude i u pana Trumpa,“ vyjádřil svůj názor Schapiro.

Stejně tak doufá, že Trump zachová silné partnerství Spojených států a Evropy. Budeme si muset počkat na to, jak se bude vyvíjet vztah Spojených států a Ruska.

„Co z toho, co Donald Trump sliboval v předvolební kampani, byste uvítal a co považujete ze nejproblematičtější?“ ptala se moderátorka. „Mě jmenoval pan prezident Obama a mně se velmi líbil zákon o zavedení zdravotního pojištění pro 25 milionů lidí. Myslím, že teď bude velmi těžké jim toto zdravotní pojištění opět vzít,“ řekl Schapiro.

Nakonec padlo pár slov také na adresu elit, kterým se v roce 2016 mnoho lidí postavilo. Díky tomuto odporu byl ostatně zvolen i Trump.

„Myslím si, že elity by asi měly více naslouchat. Takže co dělají špatně? Neposlouchají, co lidi trápí? Ano, myslím, že to může být i chyba v komunikaci. Rád bych, aby lidé vnímali náš propojený svět jako příležitost, jak to vnímají už naše děti, a ne jako hrozbu. Já si opravdu myslím, že je to příležitost,“ uzavřel své vystoupení Schapiro.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…