Rozhovory se Švédy o gripenech budou pokračovat v květnu

14.04.2013 15:28

Rozhovory se švédskou stranou o pokračování pronájmu stíhaček Jas-39 Gripen budou po páteční pracovní schůzce pokračovat v květnu. V diskusním pořadu Partie televize Prima Family to dnes uvedl ministr obrany Vlastimil Picek. V květnu by měly být podle něj předány některé informace, o nichž se následně má začít "velice intenzivně dále jednat".

Rozhovory se Švédy o gripenech budou pokračovat v květnu
Foto: acr.army.cr
Popisek: JAS-39 Gripen vzdušných sil ČR

Páteční schůzku vedl za ministerstvo obrany nový Pickův první náměstek Daniel Koštoval. "Je to v podstatě třetí kolo při jednání se švédskou stranou," připomněl dnes Picek. Cílem českého týmu je podle něj vyjednávat tak, aby ČR co nejefektivněji pracovala na řešení celého systému nadzvukového letectva. Pronájem gripenů pro české piloty končí na konci roku 2014. Jednání o tom, co dál, se táhnou už déle než rok a Praha dosud dávala najevo, že s nabídkami ze Švédska není příliš spokojena. O věci naposledy v březnu hovořili také premiéři obou zemí Petr Nečas (ODS) a Fredrik Reinfeldt.

Ekonomicky nejvýhodnější řešení

Picek dnes v televizi potvrdil, že v jednáních zazněly nabídky na tří, pěti a deseti či dvanáctiletý další pronájem letadel. "Asi by nebylo fér o těchto záležitostech hovořit," zdůraznil nicméně s tím, že jednání jsou otevřená.

Podle informací, které se zatím objevily v médiích, byly v určité chvíli ceny za tyto tři varianty pět, téměř osm a přibližně 14,5 miliardy korun. Některé neoficiální zdroje přitom nyní naznačují, že teď je ve švédské nabídce nejdelší nabízená doba pronájmu prodloužená na 12 let a v přepočtu na roční náklady jsou delší varianty výrazně levnější. Oficiálně dosud nikdo nechtěl nabízené podmínky komentovat.

 Nynější pronájem 14 švédských stíhaček za 19,6 miliardy korun v roce 2004 schválila tehdejší vláda Vladimíra Špidly (ČSSD). Stínový ministr obrany z ČSSD Jan Hamáček zdůraznil, že jeho strana bude o gripenech detailně diskutovat. "Očekáváme od vlády, že najde to řešení, které bude z hlediska ekonomických parametrů pro ČR to nejvýhodnější," zdůraznil. Pokud by se ČR vzdala svého letectva, musela by o ochranu požádat spojence, například Německo. "Otázka je, kolik by to stálo," podotkl Hamáček. Za rozumných podmínek je podle něj pokračování gripenů výhodné i kvůli už vybudované infrastruktuře.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…