Rozstřílené budovy, sklady bez jídla. Ruská ofenziva na Donbasu pokračuje

21.04.2022 22:18

Úder ruských sil na Donbasu, druhá fáze kremelské války proti Ukrajině, pokračuje. Zahraniční média, včetně BBC a CNN, přinášejí nové informace o vývoji na této frontě.

Rozstřílené budovy, sklady bez jídla. Ruská ofenziva na Donbasu pokračuje
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Ruská invaze na Donbas, druhá fáze ruské okupace Ukrajiny, dál pokračuje. Ruský prezident Vladimir Putin zrušil plánovaný útok na ocelárnu Azovstal v Mariupolu. Místo toto nařídil svým vojákům, aby celý komplex neprodyšně uzavřel. „Aby neunikla ani moucha“. Podle BBC Putin nechce své vojáky nechat procházet místy, kde by na ně mohla čekat řada nástrah. Dodal, že by bylo „nepraktické" zaútočit na obrovskou průmyslovou oblast, kde údajně zůstává více než 2000 ukrajinských vojáků.

Americký think-tank Institut pro studium války zkonstatoval, že Rusové plánují uspořádat velkou přehlídku na Den vítězství, tedy 9. května. To znamená, že nejpozději v tento den Kreml očekává, že město bude plně pod ruskou kontrolou.

Institut pro studium války také oznámil, že navzdory rozsáhlé operaci na Donbasu se okupantům nepodařilo dosáhnout žádného většího průlomu. Alespoň zatím ne.

Gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj popsal, co se děje na frontě. „Nepřítel se pokusil zakotvit v západní a severozápadní části Rubižně, ale nepodařilo se mu to," řekl. „Provedli neúspěšné útoky ve směru na Novotoškivske útok na Popasnu pokračuje,“ dodal pro CNN.

Obytné budovy ve městech Rubižně a Novodružesk prý byly zničeny ruskou palbou a v Severodoněcku nezůstaly žádné sklady potravin, řekl. Jídlo prý lidé dostávají jen díky humanitárním pracovníkům. CNN však upozorňuje, že není schopna nezávisle ověřit, zda gubernátorem popisovaný rozsah destrukce odpovídá pravdě.

Ruská strana však již oznámila, že nad městem Rubižně získala kontrolu.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…