Ruská ropa: Právě zasáhlo Maďarsko. My budeme jen závidět

03.05.2022 10:40 | Komentář

Evropská komise hodlá vydat další balíček sankcí proti Rusku, na pořadí by měla být i ruská ropa. S tím ovšem nesouhlasí Maďarsko, které dle svého ministra zahraničí nehodlá připustit situaci, kdy by nemohlo dovážet ruské suroviny, protože za ně nemá náhradu. Pro maďarské rádio už se vyjádřil předseda poslaneckého klubu Fidészu, že Maďaři nesmí zaplatit za válku na Ukrajině. Hovoří se o výjimce pro ně. Česko zákaz podpoří.

Ruská ropa: Právě zasáhlo Maďarsko. My budeme jen závidět
Foto: About Hungary
Popisek: Maďarský ministr zahraničí Péter Szijjártó

Anketa

Je sněmovní opozice (ANO a SPD) dostatečně důrazná v boji s vládou?

hlasovalo: 36799 lidí
Již šestý balík sankcí proti Rusku by měla tento týden předložit Evropská komise členským státům. Jeho součástí by mělo být embargo na dovoz ruské ropy, k ukončení dovozu by mělo dojít postupně do konce roku. Dle iDnesu by Česko bylo ochotno návrh podpořit, pokud budou fungovat zvažované společné nákupy energií a unie bude mít k dispozici rezervy, které by pokryly případné nedostatky na evropském trhu.

„Pokud bude platit princip, že i o tu bolest se musíme rozdělit spravedlivým způsobem, tak si umím představit, že bychom ty sankce podpořili,“ prohlásil český ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela po jednání Rady ministrů pro energetiku zemí EU. Německo by se prý bylo schopné už bez ruské ropy obejít. Ovšem výjimku si hodlají vyjednat Slovensko a Maďarsko a to německý ministr hospodářství hodlá respektovat. Výjimky jako možné uznal i nejmenovaný evropský činitel.

Dle zpráv Reuters Maďarsko nepodpoří žádné sankce, které by vyústily v situaci, kdy by do Maďarska nebylo možné dodávat ruský plyn a ropu. Ministr zahraničí Szijjártó uvedl, že z ropovodu Družba Maďarsko odebírá 65 % ropy a nejsou žádné možné alternativy, jak tyto suroviny nahradit.

Šéf poslaneckého klubu Fidészu Gergély Gulyás pak uvedl, že Evropa nesmí schvalovat sankce, kterými by více poškodila sebe samu než toho, koho chce potrestat. V rozhovoru pro rádio Kossuth trval na tom, že Maďaři nesmí být ti, kdo za tuto válku zaplatí. A tomu se prý předejde, pokud bude dále možné kupovat energie za nejnižší možné ceny.

Proto by Evropská unie podle něho neměla schvalovat sankce, které by členským státům zabránily dovážet ruský plyn a ropu. V opačném případě by totiž Maďarsko muselo nakupovat energii draze, což by znemožnilo udržení cenových limitů energií pro domácnosti a ekonomika by také nemohla fungovat, uvedl. Gulyás také řekl, že Maďarsko neplatí za plyn v rublech, ale má u Gazprom banky účet v eurech, a ta eura na účtě převádí na rubly.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…