Rusko: Doživotí za vlastizradu. Zákaz zřeknutí se občanství

19.04.2023 10:21

Válka na Ukrajině trvá už 420 dní a ruský prezident Vladimir Putin se podle washingtonského Institutu pro studium války rozhodl, že se alespoň trochu pokusí přiblížit svému ukrajinskému sokovi Volodymyrovi Zelenskému. Rusko má podle dostupných zpráv přes obrovské ztráty techniky k dispozici stále více tanků obrněných vozů a další techniky než Ukrajinci. V Kyjevě mezitím zaznívá radost nad systém protivzdušné obrany Patriot, který dorazil z Německa. S Patrioty je prý však spojen i jeden problém.

Rusko: Doživotí za vlastizradu. Zákaz zřeknutí se občanství
Foto: Repro Youtube
Popisek: Vojenský transportér BTR-60PB

Washingtonský Institut pro studium války se vrátil k Putinově návštěvě v Luhanské a v Chersonské oblasti u fronty. Podle institutu se Putin pravděpodobně snaží přiblížit tomu, jak vystupuje ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, který jezdí po Ukrajině a na různých místech fronty se objevil opakovaně. I v nejtvrdších místech bojů.

ISW upozornil, že Putin na okupovaná území dorazil bez ministra obrany Sergeje Šojgua, i bez náčelníka generálního štábu Valerije Gerasimova.

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu absolvoval setkání se svým čínským protějškem. Podle ISW spolu debatovali i o další spolupráci ve vojenské oblasti.

„Ruský ministr obrany Sergej Šojgu a čínský ministr obrany Li Šang-fu se 18. dubna setkali v Moskvě, aby jednali o blíže nespecifikovaném strategickém partnerství a vojenské spolupráci. Šojgu prohlásil, že vzájemné rusko-čínské úsilí směřuje ke stabilizaci a omezení konfliktů a že každý stát si výrazně cení prohlubování vojenské spolupráce. Šojgu rovněž prohlásil, že Rusko a Čína mohou prohloubit své partnerství tím, že se budou navzájem pevně podporovat v otázkách národní bezpečnosti. Li prohlásil, že jeho první návštěva Ruska ve funkci ministra obrany demonstruje odhodlání posílit spolupráci mezi ruskou armádou a Čínskou lidovou osvobozeneckou armádou. Výroky Šojgua a Li se do značné míry shodovaly s výroky Li a ruského prezidenta Vladimira Putina z 16. dubna,“ napsal ISW.

Mezitím ruská Státní duma zpřísňuje zákony, které postihují diskreditaci ruských ozbrojených sil. Pokud někdo bude o válce na Ukrajině mluvit jako o válce, úřady mu mohou odebrat občanství. A trest za vlastizradu se navýšil z dvaceti let odnětí svobody na doživotí. Novela také stanoví, že se ruský občan nesmí vzdát svého občanství, pokud nemá splněny některé povinnosti vůči státu, např. mobilizační povinnost.  

„Tato opatření jsou zřejmě v rozporu s ruskou ústavou, neboť článek 6 uvádí, že ruský občan nesmí být zbaven občanství ani práva na změnu občanského statusu,“ upozornil v této souvislosti institut.

Podle institutu se také ukazuje, že v Rusku mohou sílit obavy z toho, že by se mohla vést debata o počtech úmrtí ruských vojáků po napadení Ukrajiny.

„Ústřední velitelství ruského Nesmrtelného pluku oznámilo zrušení každoročního pochodu Nesmrtelného pluku ke Dni vítězství, pravděpodobně ve snaze omezit veřejnou diskusi o úmrtích v současném konfliktu. Poslankyně ruské Státní dumy a spolupředsedkyně Ústředního velitelství Nesmrtelného pluku Jelena Cunajevová oznámila 18. dubna zrušení pochodu, který připomíná ruské válečné oběti, z blíže nespecifikovaných bezpečnostních důvodů. Cunajevová uvedla, že občané mohou místo toho zasílat fotografie příbuzných do centralizované internetové databáze a účastnit se ‚virtuálního průvodu‘, který ruské úřady pravděpodobně využijí k utajení počtu ruských vojáků padlých na Ukrajině,“ uvedl ISW.

Pochodů za Nesmrtelný pluk se účastní lidé, kteří nesou fotografie svých příbuzných či dávných známých, kteří padli za druhé světové války, resp. během Velké vlastenecké války, to znamená z doby, kdy Hitler zrušil své dvouleté spojenectví se Stalinem a rozhodl o útoku na SSSR.

Server Kyiv Post oznámil, že na Ukrajinu dorazil systém protivzdušné obrany Patriot, o jehož dodání před časem jednala Ukrajina s Německem.

„Kromě jednotky Patriot, která je první, kterou Ukrajina od Německa obdržela, poskytl Berlín také rakety pro tento systém a dalších 16 obrněných vozidel Mercedes Benz Zetro, čímž se jejich celkový počet zatím zvýšil na 76. V lednu se německý kancléř Olaf Scholz zavázal, že Ukrajině poskytne celou baterii Patriotů, která se zpravidla skládá ze čtyř až osmi jednotek po čtyřech raketách. Spojené státy rovněž vyčlenily dvě baterie Patriotů a koncem března v Oklahomě dokončily výcvik 65 ukrajinských vojáků v jejich používání. Dvě jednotky Patriot přislíbilo také Nizozemsko,“ uvedl server.

MIM-104 Patriot je raketový systém země–vzduch (SAM) a hlavní takový systém používaný americkou armádou a několika spojenci v NATO. Jednotka Patriot se obvykle skládá z odpalovací stanice, řídicí stanice, generátoru a dalších podpůrných vozidel. Hlavní funkcí systému Patriot je zachycovat a ničit přilétající nepřátelské rakety a střely. Cena jedné baterie Patriotů se odhaduje na 1 miliardu dolarů.

Server se rozepsal také o tom, jak by ukrajinská armáda mohla Patrioty využít v nadcházející ukrajinské protiofenzivě. Patrioty by mohly zajistit ochranu vzdušného území na malém prostoru, tam, kde to bude zrovna nejvíce potřeba.

Server ve spojitosti s Patrioty upozornil také na jeden problém.

„Vzhledem ke způsobu konstrukce radarů a velikosti ukrajinského vzdušného prostoru by však malé bezpilotní letouny mohly nejen proniknout do vzdušného prostoru pokrytého systémem Patriot, ale dokonce napadnout i samotná velmi drahá americká odpalovací zařízení a sledovací systémy,“ uvedl server.

Podle CNN jen za posledních 24 hodin mířilo na Ukrajinu 60 ruských vzdušných úderů. Mimo jiné na Oděsu, kam směřovaly drony Šahíd iránské výroby. „Tentokrát vojáci oděské protiletadlové raketové brigády Velitelství vzdušných sil Jih zničili 10 z 12 dronů kamikadze Shahed-136/131,“ uvedly ukrajinské vzdušné síly.

Zpráva Centra pro strategická a mezinárodní studia (CSIS), ze které citovala CNN, upozornila, že ruská armáda přišla za 420 dní války o velké množství bojové techniky, a to i té nejmodernější. Rusové za 420 dní války přišli podle odhadů o 10 tisíc kusů techniky, od tanků až po různé typy přepravních vozidel.

„Odhaduje se, že Moskva po roce války ztratila od 1845 do 3511 tanků,“ uvádí zpráva CSIS, přičemž jako obzvláště škodlivé jsou zaznamenány ztráty novějších, modernizovaných hlavních bojových tanků T-72B3, poprvé dodaných v roce 2013.

Problém však je, že Rusové mají tyto ztráty čím nahradit. Konkrétně vybavením z dob studené války, které je sice zastaralé, ale k rozsévání smrti postačuje. V tomto směru je ruská převaha nad ukrajinskou armádou stále značná.

„Ačkoli přesný počet současných vojenských zásob Moskvy není veřejně dostupný, zhruba se odhaduje, že od února 2023 má Kreml k dispozici 13–15krát více letadel než Kyjev. Rusko má téměř 7–8krát více tanků a 4krát více obrněných bojových vozidel, zatímco jeho námořní flotila je 12–16krát větší než ukrajinská,“ lze se podle CNN dočíst ve zprávě.

Zpráva CSIS také uvádí, že Moskva musí své desítky let staré tanky renovovat a znovu nasazovat do provozu, protože prostě nemá zdroje na výrobu nových, protože kvůli západním sankcím není schopna zajistit si díly a nástroje potřebné k sestavení moderního tanku.

„Jeden tankový závod, Ural Vagon Zavod, dokáže vyrobit asi 20 tanků měsíčně. Rusko však podle zprávy ztrácí na Ukrajině každý měsíc v průměru téměř 150 tanků všech typů,“ uvedla s odvoláním, CSIS americká zpravodajská stanice.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…