Rusko: Odrazili jsme útok na loď. Ukrajina: Rusové útočili na evakuaci

11.06.2023 19:21 | Ze sítí

Rusko odrazilo ukrajinský útok na loď Černomořské flotily, hlásí ruské ministerstvo obrany. Šest ukrajinských bezpilotních člunů bylo zničeno, v oblasti měla být zaznamenáno i americké letadlo Global Hawk. Ukrajina pokračuje v evakuaci osob ze zaplavených oblastí. Ukrajinský ministr vnitra oznámil přes Telegram, že Rusové zaútočili na evakuační člun, zemřít měli tři lidé. Rusko útok na civilisty popírá.

Rusko: Odrazili jsme útok na loď. Ukrajina: Rusové útočili na evakuaci
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Aktivista Jaroslav Popelka z Holešovské výzvy střílel prakem na ukrajinskou vlajku

V rámci tento týden započaté ukrajinské ofenzívy Moskva v neděli uvedla, že její vojenské síly odrazily ukrajinský útok na ruskou válečnou loď v Černém moři. „Ukrajinské ozbrojené síly se neúspěšně pokusily zaútočit na loď Černomořské flotily,“ uvedlo ruské ministerstvo obrany. Kyjevské síly měly údajně použít k útoku šest bezpilotních vysokorychlostních člunů. Všechny čluny byly zničeny, vše se obešlo bez ztrát na životech. O situaci informoval nezávislý anglicky a rusky píšící server The Moscow Times

Loď měla monitorovat situaci a zajišťovat bezpečnost podél tras plynovodů Blue Stream a TurkStream v jihovýchodní části moře. Rusko a Turecko přivedly v provoz plynovod TurkStream v roce 2020. Plynovod slouží jako tranzitní trasa do Evropy, ruský plyn z něj putuje do jižní Evropy přes Černé moře a Turecko.

„Bitevní loď „Priazovye“ Černomořské flotily pokračuje v plnění přidělených útoků,“ informovalo dále ruské ministerstvo obrany s tím, že Ukrajina měla zaútočit brzy ráno přibližně 300 kilometrů jihovýchodně od Sevastopolu, v němž sídlí centrála ruské flotily. Podle informací poskytnutých ministerstvem se v době útoku mělo v centrální oblasti Černého moře nacházet i americké bezpilotní letadlo RQ-4 Global Hawk.

Ukrajina mezitím dále pokračuje v evakuaci osob ze zaplavené oblasti. Ukrajinský ministr vnitra Igor Klymenko v prohlášení sdělil, že v jižních oblastech Cherson a Mykolajiv bylo zaplaveno 77 měst a vesnic, přičemž z obou regionů bylo evakuováno přes 3700 lidí. Stále se pohřešuje se 35 lidí, z toho sedm dětí.

Kyjev uvedl, že ruské síly měly údajně zaútočit na evakuační čluny. Při útoku měli být zabiti tři lidé a 10 jich mělo být zraněno. Oznámil tak guvernér Chersonské oblasti Oleksandr Prokudin v prohlášení na sociální síti Telegram. O útoku jako první informoval náčelník generálního štábu ukrajinského prezidenta Andrij Jermak, také skrze Telegram. „Ruská armáda zaútočila na člun s civilisty, kteří se evakuovali z levého břehu Chersonské oblasti,“ napsal na Telegramu. Rusko popírá, že by se při útocích na civilisty zaměřovalo, píše server Aljazeera.

Ukrajinská státní pohraniční stráž oznámila, že byly znovudobyty vesnice v Doněcké oblasti. „Neskučne z Doněcké oblasti je opět pod ukrajinskou vlajkou,“ oznámila pohraniční stráž druhé vítězství ukrajinské ofenzivy.

Mezitím obě strany nahlásily návrat zajatců. Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že 94 Rusů bylo propuštěno ze zajetí a je připraveno na převezení do lékařského ústavu k vyšetření. Ředitel ukrajinské administrativy Andrij Jermak sdělil, že bylo navráceno 95 příslušníků ukrajinské armády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

KDYŽ SI PŘEČTETE ZPRÁVY NA MAISTREAMU, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskusenikolkamor , 11.06.2023 22:38:11
tal tam novináři skáčí 3 metry vysoko radostí, že prý Ukrajina úspěšně vítězí a dobývá jednu vesnici za druhou a rusáci prchají a vzdávají se. Přesně těmito zprávami nás doslova krmí po celou dobu války. Jeden by nevěřil, že ještě nějaký ruský voják ještě žije, že tam existuje nějaká ruská vojenská technika a že ukrajinská armáda nestojí před Moskvou. Takových každodenních úspěchů, to je opravdu k nevíře. Tihle magůrkové ze Seznamu, Forumu, Hovinek, Aktuálně, Respektu a také z ČT a ČR si myslí, že Češi jsou naprostí hloupí , kteří nevědí, kde je pravda a skutečnost a mají nás za úplné pirtomce. Komu slouží tahle novinářská žumpa a verbež, že takhle lžou a papouškují co jim řekne Zielenskyj a ti slavní analitici z amerického institutu. Tomu se říká "masírka" českých mozků protknutá lží, bludy a výmysly. Nějaký novinářský kodex a svědomí tyhle hyeny absolutně nezajímá. Lhát, ovlivňovat vědomí zejména mládeže, rozvíjet rusofobii a nemávist k Rusku a falešně obhajovat banderovce a nácky z Ukrajiny, to je jejich úkol. Tahle banda se nezastaví před ničím...lhát, lhát a stále jen oblbovat český národ.

|  10 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…