Rusko a Čína prý chystají v okolí USA totálně převratnou věc. Američany nepotěší

29.07.2014 11:05

Po ruském prezidentu Vladimiru Putinovi i čínský nejvyšší představitel Si-Ťin-pching absolvuje cestu po Střední a Jižní Americe. Oba vysocí představitelé v oblasti, občas s nadsázkou označované jako „zadní dvorek USA", nabízejí řadě zemí nevídané možnosti spolupráce. Všechny plány shrnula na serveru Literarky.cz novinářka Tereza Spencerová.

Rusko a Čína prý chystají v okolí USA totálně převratnou věc. Američany nepotěší
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Ve Venezuele nejvyšší čínský představitel podepsal celkem 38 dohod, zejména z oblasti ropného průmyslu a zemědělství. Zásadní je též čtyřmiliardový úvěr, který Peking zemi poskytne. Dohoda Číně přinese nadstandardní možnosti spolupráce s místním těžařským průmyslem, a to nejen v těžbě ropy (kde Čína již předtím byla druhým největším odběratelem země, která je aktuálně pátým největším světovým producentem této klíčové suroviny), ale též zlata a mědi. Tu si Čína již dříve pojistila v Peru, kde za šest miliard odkoupila důl Toromocho, nejperspektivnější těžiště mědi na světě.

V červenci byla v Brazílii na summitu zemí BRICS, probíhajícím ve stínu fotbalového mistrovství světa, podepsána dohoda o založení vlastní rozvojové banky, konkurující systému Mezinárodního měnového fondu a Světové banky. Čínský lídr pak pokračoval do Argentiny, kde podepsal dohody o miliardových čínských investicích. Argentina přitom od státního bankrotu v roce 2001 prakticky nemá přístup k západním úvěrům a mnozí komentátoři ji za této situace věštili další krach. Nyní se místo toho v Buenos Aires mluví o „nových obzorech".

Nejambicióznějším čínským projektem je ale projekt „druhého Panamského průplavu", který má vést skrz Nikaraguu. Projekt za čtyřicet miliard dolarů oznámil prezident Ortega s čínskými představiteli již vloni. Zemi by měl pozvednout z chudoby zejména díky tomu, že kromě kanálu by zde měl být vybudován ropovod, dálnice, přístavy, dvě letiště a zóna volného obchodu. V čínských plánech by se díky tomu Nikaragua stala nejbohatší zemí v regionu.

Do velkého projektu se v minulých týdnech zapojilo i Rusko. Výměnou za přistoupení k projektu, který má nést na bedrech hlavně Čína, má Peking získat koncesi na výstavbu nového přístavu na Krymu, který Rusko nedávno ovládlo. Součástí dohody má podle některých zdrojů být i právo Ruska vybudovat v Nikaragui k zajištění bezpečnosti průplavu vlastní vojenskou základnu. To má být další krok proti USA.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…