Rusko prý bude mít potíže s těžbou ropy. Kvůli sankcím

10.09.2014 12:52

Sankce západních zemí mají již dopad na těžbu obtížně vytěžitelné ropy v Rusku, která je považována za důležitý budoucí zdroj této suroviny v zemi. Ovlivnit by mohly i těžbu ropy z moře. Řekl to tiskové agentuře Interfax ruský ministr přírodních zdrojů Sergej Donskoj.

Rusko prý bude mít potíže s těžbou ropy. Kvůli sankcím
Foto: Archiv
Popisek: Ropný vrt

Podle Donského nemají sankce zatím dopad na ruskou ekonomiku, protože se týkají především technologií. Mají však vliv na těžbu hůře dostupné ropy, neboť ropné firmy používají zahraniční technologie a přizpůsobují je ruským podmínkám. Opatření by mohla mít vliv i na produkci ropy z moře, protože právě tento sektor používá hodně zahraničních technologií.

Sankce omezují dodávky technologií pro těžbu v Arktidě, hluboké vodě a v břidlicích

Evropská unie a Spojené státy zavedly vůči Moskvě sankce kvůli její úloze v ukrajinském konfliktu. Součástí sankcí je omezený přístup k financím pro největšího ruského producenta ropy Rosněfť a největšího nestátního producenta plynu Novatek. Sankce také zakazují dodávky určitého zboží a technologií do Ruska, které se využívají pro průzkum a těžbu v arktické oblasti, hlubokých vodách a břidlicích.

V obrovské ruské břidličné formaci Baženov by podle odhadů amerického státního úřadu pro energetické informace EIA mohlo být až 75 miliard barelů technicky vytěžitelné ropy. To je více než v USA, které jsou největším těžařem ropy z břidlic na světě, uvedla agentura Reuters.

„Jak konvenční ropná pole stárnou, jejich výkon samozřejmě klesá, a očekáváme, že ropa z moře a nekonvenčních zdrojů se stane důležitější pro udržení těžby ropy v Rusku," napsala minulý měsíc ve své zprávě finanční společnost Standard & Poor's.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…