Rusko umístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně

25.03.2023 21:25 | Kauza

Rusko uzavřelo s Běloruskem dohodu o umístění taktických jaderných zbraní na jeho území. V současnosti má být v Bělorusku deset letadel schopných takové zbraně nést. Podle prezidenta Putina tím nedojde k porušení dohody o nešíření jaderných zbraní. Píše o tom britský list The Guardian.

Rusko umístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Běloruský prezident Alexandr Luakšenko

Běloruský prezident Alexandr Lukašenko již dlouho vznášel otázku umístění taktických jaderných zbraní v Bělorusku, které sousedí s Polskem, uvedl ruský prezident Vladimir Putin ve státní televizi. Podle jeho slov nejde o nic neobvyklého: „Spojené státy to dělají již desítky let. Své taktické jaderné zbraně už dávno rozmístily na území svých spojeneckých zemí,“ dodal šéf Kremlu.

„Dohodli jsme se, že budeme postupovat stejně, aniž bychom porušili naše závazky, zdůrazňuji, aniž bychom porušili naše mezinárodní závazky týkající se nešíření jaderných zbraní,“ zdůraznil Putin.

Rusko dokončí výstavbu skladu taktických jaderných zbraní v Bělorusku do 1. července, uvedl Putin a dodal, že Moskva ve skutečnosti nepředá Minsku kontrolu nad zbraněmi, píše list The Guardian. Rusko v Bělorusku umístilo 10 letadel schopných nést taktické jaderné zbraně, a že Moskva již Bělorusku předala několik taktických raketových systémů Iskander, které lze použít k odpálení jaderných zbraní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Británie chce na bojiště dodat ochuzený uran, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseVladimír Kozák , 26.03.2023 12:29:58
a Rusko v reakci na to zase obohacený. A pokud se NATO cpe na východ, ruské jaderné zbraně se budou cpát na západ. To je zákon akce a reakce. Nutno dodat, že reakce nastala po dlouhých 30ti letech...

|  5 |  0

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…