Ruský „plán C“ pro válku na Ukrajině? NATO by muselo zasáhnout! Mrazivá předzvěst bývalého generála

15.03.2022 16:02 | Ze sítí

Rusové podle analytika Franze-Stefana Gadyho příliš nepostupují, a tak je pravděpodobné, že začnou ostřelovat města a ničit infrastrukturu, aby měli silnější vyjednávací pozici. To si myslí také bývalý australský generál Mick Ryan. Ten očekává, že válka na Ukrajině bude trvat ještě dlouho, což nakonec může znamenat, že NATO bude muset zasáhnout, když poskytování zbraní Ukrajincům nebude stačit.

Ruský „plán C“ pro válku na Ukrajině? NATO by muselo zasáhnout! Mrazivá předzvěst bývalého generála
Foto: Repro Youtube
Popisek: Ruská samohybná houfnice 2S19 Msta-S

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Dle analytika je situace na Ukrajině převážně stabilní. Na severu se postup zastavil, na jihu a východě postupuje pomalu, nejvíce v oblasti Luhansku a Doněcku. Ukrajinská obrana podle něho pak stále funguje. Ruská vojska na jihu postupují směrem na Krivoj Rog a Záporoží a obkličují Mykolajiv, která dle Gadyho musí být buď zcela obklíčena, nebo dobyta, než se mohou Rusové vydat směrem k Oděse. Pokračuje také ostřelování Mykolajiva a Mariupolu, na severu pak Černigova a Charkova. Naopak u Kyjeva se Rusové o žádnou ofenzivu nepokoušejí.

Franz-Stefan Gady má stále za to, že hlavním cílem je Kyjev, zatímco obklíčení či dobytí Černigova, Mariupolu, Mykolajiva, Sumy a Charkova jsou sekundární cíle. Na dobytí měst nemá dle analytika Rusko dost vojáků, tudíž je pravděpodobné, že zvolí obklíčení a ostřelování jako metodu, jak donutit Ukrajince k vyjednávání o podmínkách. Na Donbasu Rusové dle Gadyho postupují rychleji, protože se ukrajinské jednotky stahují, aby se vyhnuly obklíčení.

Gady se shodne s bývalým australským generálem Mickem Ryanem, že ruská armáda se bude snažit udržet území, které už zabrala, města bude ostřelovat z dálky, bojovníky ze třetích zemí (např. Sýrie)  bude používat jako kanonenfutr, zničí co nejvíce ukrajinské infrastruktury a výrobních kapacit a bude se válku snažit posunout na západ Ukrajiny, aby odradila dobrovolníky a poskytovatele zahraniční pomoci.

Anketa

Prožije Evropa letní prázdniny už v míru?

32%
61%
hlasovalo: 41724 lidí
Mick Ryan své názory na invazi popsal detailněji. Rusko prý do operace na Ukrajině vyslalo 55 % všech svých profesionálních vojáků, což je z taktického hlediska riziko. „Rusko sice má kde brát posily, ale tyto síly jsou buď na jiných misích, trénují, nebo jsou kvalitou podprůměrné,“ říká. O riziko se prý jedná i z hlediska strategického, protože Rusové podle něho spoléhali na to, že operace skončí rychle. „To nebylo vědomě podstoupené riziko, to byla sázka na dobrý výsledek,“ míní.

První plán Ruska byla prý rychlá, levná a snadná operace, ve které by parašutisté a lehké síly zajmuli Kyjev a další klíčové body, zatkli vládní představitele a vynutili změnu režimu. Ovšem během prvních 48 hodin se ukázalo, že tak jednoduché to nebude. Tudíž byl potřeba plán B a podle Ryana Rusové málo simulovali různé scénáře pro válku.

Jako další postup zvolili tedy Rusové pomalý postup po několika osách útoku, při kterém se používá mnohem víc dělostřelectva a některá menší města byla zničena jako varování pro Kyjev. Plán B také počítal s tím, že do hry se vloží ruské letectvo. Dle Pentagonu pak Rusové mají 90 % sil, které na začátku války shromáždili, a Ryan to považuje ještě za optimistický odhad.

Plán B podle něho selhal také, protože sice postupují, ale cena za postup na životech a na technice je obrovská. A navíc, nemají zajištěný týl. Což vede k tomu, že ruské konvoje jsou přepadávány, to samozřejmě vede k dalším ztrátám, ale také k dezercím. V důsledku toho se podle generála postup ruských vojsk zastavil.

Anketa

Pocítili jste již výrazné zvýšení cen pohonných hmot?

60%
3%
hlasovalo: 54998 lidí
A tak ruští velitelé podle Ryana sáhnou k plánu C, který bude ještě méně promyšlený, ale o to více brutální, tedy již více popsané držení území, ostřelování měst a ničení infratruktury, využívání zahraničních bojovníků a posunutí bojů na západ k odrazení zahraničních dobrovolníků. Rusové tak podle něho ušetří své síly, dodají posily a žoldáky, zatímco budou levným dělostřelectvem a raketami ostřelovat města v naději, že tím získají navrch při vyjednávání.

Na závěr Mick Ryan říká, že Rusové operaci podcenili a nevyčlenili na ni dostatek vojáků a nyní už nemohou couvnout, protože do ní vložili příliš mnoho, aby vycouvali. Ovšem země většinou vydrží bojovat déle, než se očekává, což podle bývalého generála značí, že se bude jednat o dlouhou válku. A pokud Západ nebude chtít mít na svých hranicích válku, bude muset zakročit. „USA a NATO budou muset učinit těžká rozhodnutí, která zatím odkládaly. Poskytování zbraní je levné a nestojí vás životy. Ale na ukončení války může být potřeba něco víc. Odhady (nikoliv strach z) ruské eskalace by se měly vzít v potaz, ale neměly by sloužit k odkladům,“ říká Ryan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: kas

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…