Rusové vyvíjejí rakety, kterých by se měli bát Američané

11.05.2016 11:31

Ruská vláda se rozhodla reagovat na budování americké protiraketové obrany v Evropě. „Ve zrychleném tempu přezbrojuje strategické raketové divize na novější interkontinentální rakety s ‚těžko předvídatelnou trajektorií letu‘,“ uvádí ruský deník gazeta.ru.

Rusové vyvíjejí rakety, kterých by se měli bát Američané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ruská raketa, ilustrační foto

Velitel strategických sil Ruské federace Sergej Karakajev médiím sdělil, že armáda plánuje do roku 2022 stoprocentně obměnit raketovou techniku.

„Naše současné aktivity jsou ovlivněny zejména tím, že se Spojené státy nechtějí spokojit s dosaženými výsledky a nadále pokračují ve zdokonalování svého systému protiraketové obrany, a to včetně jeho instalace v Evropě. Z toho důvodu jsme nuceni při vývoji nových raket věnovat zvláštní pozornost schopnosti proniknout skrze protiraketovou obranu,“ prohlásil Karakajev.

Podle slov armádního velitele probíhá vývoj nových raket s ohledem na potřebu překonat stávající i možnou budoucí americkou protiraketovou obranu. Z tohoto důvodu mají nové rakety disponovat těžko předvídatelnou dráhou letu a novými způsoby překonání protiraketového štítu.

Podle stanovených plánů by měly nové rakety zcela nahradit předchozí generaci raket v horizontu šesti let. Podíl moderních raket v strategických silách se nyní drží na 56 procentech; k 1. lednu 2018 to má podle plánu být už 70 procent a ke stům procentům by se měla armáda dostat v roce 2022, upřesnil Karakajev.

Matoucí raketa

Raketa Jars byla vyvinuta týmem z moskevského Institutu tepelných technologií pod vedením akademika Jurije Solomonova na bázi již existující rakety Topol-M, která utváří základ současných strategických sil. Třístupňová raketa s délkou 43 metrů má dolet až 11 000 kilometrů, čímž se na první pohled nikterak neodlišuje od rakety Topol-M.

Podle náměstka ministra obrany pro výzbroj Jurije Borisova je však raketa Jars mnohem přesnější a je schopná pronikat současnou i budoucí protiraketovou obranou. Hlavní rozdíl také prý spočívá v tom, že Jars je vybaven třemi či čtyřmi jadernými hlavicemi, z nichž každá je naváděna na cíl individuálně.

Rakety Jars mají zpočátku nahradit již zastaralé rakety Topol, sloužící už třicet let, přesně od července 1985. Kompletně vyřazeny by měly být do roku 2021, tedy v momentu, kdy už budou rakety Jars tvořit polovinu výzbroje raketových síl. Jars má nahradit i starší rakety RS-18 Stilet.

Kromě toho se již ruští experti zabývají vývojem nové generace interkontinentálních raket: po raketě „Jarsom“ má přijít „PC-26“ (Jar-M). O tomto typu rakety promluvil poradce velitele ozbrojených sil Viktor Jeslin. Novinářům z Gazety.ru sdělil, že „ani na Západě nemá vůbec žádné konkurenty“. „Podobné systémy v současné době vyvíjí Čína, ta má ovšem mnohem nižší úroveň technologií, proto lze jejich nové rakety srovnat pouze s našimi staršími modely,“ sdělil novinářům.

V souvislosti s vývojem nových raketových technologií v Rusku se začala šířit obvinění z toho, že poslední model ruských raket nemá daleký, ale střední dolet, což údajně porušuje Dohodu o raketách středního a blízkého doletu.

Vzhledem k tomu, že podstatná část informací o PC-26 je přísně utajená, lze toto těžko posoudit. Sám Karakajev si ovšem problém uvědomuje. „Je nezbytné objektivně zmenšit početní stav uskupení při současném zachování schopnosti plnit stanovené úkoly,“ prohlásil.

K vývoji nových raket slouží kazachstánská střelnice Sary-Šagan, označená Karakajevem za jediné místo, kde lze vyhodnocovat účinnost prostředků pro překonání protiraketové obrany v reálných podmínkách. Podle vojáků je výhodnější si tento polygon pronajímat, než si postavit vlastní.

reklama

autor: fib

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…