Ruští vojáci prý mění taktiku v Donbasu, soustřeďují se na výcvik

03.04.2015 10:53

Zatímco v únoru bylo na Donbasu až devět tisíc ruských vojáků, nyní jejich počet klesl na několik stovek. Jejich úkolem je nyní především výcvik povstalců. Napsala to dnes v reportáži z bojiště u města Jenakijeve agentura AP.

Ruští vojáci prý mění taktiku v Donbasu, soustřeďují se na výcvik
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Příslušníci ruských ozbrojených sil v minulosti řídili řadu povstaleckých ofenziv a po provedení útočné operace se rychle stáhli, píše AP. Teď ale Rusko svou vojenskou přítomnost v Donbasu minimalizuje. Moskva se tak zřejmě snaží přesvědčit Západ o možnosti zrušení protiruských sankcí, které byly vyhlášeny po loňské anexi Krymu a vyhlášení donbaských "lidových republik".

Stovky ruských vojáků a instruktorů jsou stále na východě Ukrajiny přítomny

Rusko má podle americké agentury nyní na východě Ukrajiny několik set vojenských instruktorů a zhruba stejný počet vojáků ve zbrani. Ještě v únoru přitom podle londýnského vojenského analytika Igora Suťagina bojovalo na Ukrajině kolem 9000 ruských vojáků. Moskva přítomnost svých pravidelných jednotek v Donbasu popírá, připouští ale, že v povstaleckých jednotkách bojují ruští dobrovolníci, případně vojáci na dovolené.

Povstalci přiznávají, že vojenský materiál a munici dostávají z Ruska. "Není co skrývat, Rusové tu byli. Překročili hranice a rychle odešli," řekl novinářům povstalecký bojovník Alexej, který se zapojil do únorových bojů o strategické město Debalceve. "Naši bratři nám pomáhají," řekl jeho kolega Andrej. Zatímco ve výzbroji vzbouřenců jsou jen starší tanky T-72, Rusové prý na Ukrajině nasadili do bojů novější T-90.

Vrchní velitel NATO v Evropě Philip Breedlove nedávno řekl, že podle špionážních informací, které má aliance k dispozici, cvičí separatisty 250–300 ruských instruktorů a poradců. Podle velení NATO zároveň Moskva v minulých měsících přesunula do Donbasu na tisíc kusů těžkých zbraní.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…