Rychetský doporučil svého nástupce. Známé jméno

11.02.2022 10:32

Předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský oznámil, koho by rád viděl na postu předsedy Ústavního soudu, až v roce 2023 sám skončí. Prozradil, že se nezdráhá toto jméno říct, protože jeho nástupce už nebude vybírat prezident Miloš Zeman, ale další hlava státu. Kdyby o nástupci Rychetského rozhodoval Zeman, Rychetský by si prý toto jméno ponechal pro sebe. Pár slov řekl i k mnohokrát probíranému pandemickému zákonu.

Rychetský doporučil svého nástupce. Známé jméno
Foto: Repro ČT24
Popisek: Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský

Předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský v rozhovoru pro Info.cz prozradil, že jeho nástupcem v čele Ústavního soudu by měl být doktor Pavel Šámal. Šámal je podle něj zkušený odborník, který navíc zvládne Ústavní soud řídit. Aby byl člověk dobrým šéfem Ústavního soudu ČR, musí mít také dobrým manažerem.

„Bylo by vhodnější, aby byl předsedou soudu pan profesor Šámal, který tam má už za sebou dost dlouhé působení a který se osvědčil i jako předseda Nejvyššího soudu. To znamená, že je to člověk, který umí nejen dobře soudit, ale také dobře soudcovský kolektiv harmonizovat,“ poznamenal Rychetský.

Jedním dechem dodal, že kdyby o jmenování jeho nástupce měl rozhodovat Miloš Zeman, který ale již nebude v polovině roku 2023 v pozici prezidenta, Rychetský by si jméno svého favorita na post předsedy Ústavního soudu ČR ponechal pro sebe.

Prý se mu ulehčilo, když se dozvěděl, že od Miloše Zemana nedostane státní vyznamenání, které mu prezident Zeman formálně přislíbil, ale posléze si to rozmyslel. Rychetskému se ulevilo z toho důvodu, že si s prezidentem Zemanem již delší čas nerozumí. V podstatě od doby, co se v roce 2013 stal prezidentem republiky.

Pokud jde o dnešní Ústavní soud, tam je jedno místo volné a Rychetský doufá, že prezident Miloš Zeman ve spolupráci se Senátem navrhne na tento post ženu, protože by mu nepřišlo správné, aby v patnáctičlenném tělese seděla jen jedna žena.

Rychetskému končí mandát v roce 2023 a do roku 2025 se soud obmění téměř celý. Mandát v tomto časovém horizontu končí 13 soudců. I když někteří soudci mohou dostat další mandát. „Zdůrazňuji, že já v žádném případě,“ pravil Rychetský.  

Pár slov řekl i k pandemickému zákonu, který se pravděpodobně dostane až k Ústavnímu soudu ČR. Kvůli tomu, že soud bude tento zákon projednávat, vyjadřoval se Rychetský jen velmi obecně. Poukázal na to, že soudci vždy řeší i proceduru, jakou je ten či onen zákon prosazen, zda opozice dostala prostor k tomu říct si k zákonu své.

Pakliže se pandemický zákon nakonec projednávat na Ústavním soudu bude, soudci budou fakticky posuzovat, zda je třeba více dbát na svobodu jednotlivce, nebo dbát na ochranu veřejného zdraví. A tam bude záležet na názoru jednotlivých členů soudu.

  • Celý rozhovor s předsedou Ústavního soudu ČR naleznete zde

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…