Rychetský gratuloval Pavlovi. Něco připsal. A průšvih! Už se to řeší

30.01.2023 21:15 | Ze sítí

Soudce Nejvyššího správního soudu Petr Mikeš se opřel do předsedy Ústavního soudu Pavla Rychetského pro jeho vyjadřování se k politice, které je v jeho funkci více než nevhodné. Především v rámci prezidentských voleb přicházely podobné výčitky z více stran.

Rychetský gratuloval Pavlovi. Něco připsal. A průšvih! Už se to řeší
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Soudce zpravodaj Pavel Rychetský

„Jako představitel Ústavního soudu, u kterého můžou skončit i různé volební kauzy, musím být v tomto zdrženlivý. Nemohu se vyjadřovat k jednotlivým kandidátům,“ prohlásil v rozhovoru pro Seznam.cz předseda Ústavního soudu začátkem loňského prosince. Svých slov se dlouho nedržel. Čím blíž byla volba nové hlavy státu, tím více veřejných vyjádření Rychetského se na adresu kandidátů začalo objevovat.

Poté, co prezidentské volby vyhrál Petr Pavel, přišla mu od Rychetského následující gratulace: „Blahopřeji panu Petru Pavlovi ke zvolení prezidentem České republiky. Slovy Václava Havla považuji tento výsledek voleb za vítězství lásky a pravdy nad lží a nenávistí,“ napsal předseda Ústavního soudu ČR Pavel Rychetský .

Byl však důrazně napomenut, že tímto de facto podkopává důvěryhodnost justice a nestrannost soudu. „U NSS a poté i u ÚS může být volba napadena. Stěžovatel má mít jistotu, že jeho stížnost bude posouzena bez předpojatosti vůči kandidátům. Důvěryhodnost justice závisí na tom, zda soud považuje za nestranný veřejnost. Proto se záměrně zdržuji hodnotících veřejných komentářů,“ připomněl na twitteru Rychetskému Petr Mikeš, který je soudcem Nejvyššího správního soudu od roku 2013. V minulosti působil jako člen kárné komise České advokátní komory nebo jako právní konzultant Kanceláře prezidenta republiky.

Sám Mikeš se ale pro své upozornění Rychetského na nevhodné chování stal terčem kritiky: „Jen pro pořádek mezi námi právníky: tímto svým tweetem jste se záměrně hodnotícího komentáře přímo výslovně nezdržel. Veřejně,“ rýpl jeden z diskutérů pod Mikešovým tweetem.

To následně Mikeš rozporoval slovy: „Hodnotím vhodnost výroku předsedy ÚS. Považoval bych ho za nevhodný, i pokud by šlo o opačné hodnocení. Jde tedy o vyjádření k otázkám soudnictví. K justičním tématům se soudci podle mého přesvědčení vyjadřovat mohou, a někdy i mají, a to i veřejně,“ reagoval soudce Nejvyššího správního soudu.

V další reakci doplnil: „Soudce se může, jistě i veřejně, k některým otázkám vyjadřovat. ... Něco jiného je vyjadřování se ke konkrétní věci, kterou budu s nezanedbatelnou pravděpodobností v budoucnu soudit.“ „Gratulace je samozřejmě zcela v pořádku. Jde o hodnotící dovětek,“ upřesnil Mikeš.

Anketa

Ohrožuje Babiš bezpečnost ČR?

8%
90%
hlasovalo: 17182 lidí
Takových vyjádření Rychetského konkrétně k Andreji Babišovi zaznělo v médiích hned několik. Ve výše zmíněném rozhovoru, kde mluvil o tom, že se jako šéf Ústavního soudu nemůže ke kandidátům vyjadřovat, Rychetský  paradoxně prohlásil následující: „Teď to řeknu dost natvrdo. Nechtěl bych, aby došlo k agrofertizaci naší země. A doufám, že Ústavní soud nikdy nebude součástí Agrofertu, který se snaží ovládnout naši zemi. Stejně tak je pro mě těžká představa, že by se hlavou našeho státu stal člověk, který byl do poslední chvíle nejen režimním komunistou, ale byl i evidovaný jako agent Statní bezpečnosti.“

Expremiér a bývalý předseda ČSSD Jiří Paroubek k takovému protiřečení Rychetského dodal: „Podle mého názoru pan předseda trpí nějakou bipolární poruchou anebo přímo senilitou.“

V neděli v České televizi Rychetský prohlásil, že Petr Pavel uspěl, protože vystupoval jako kandidát, který dokáže poskytnout lidem naději, že on je tou osobou, která je zbaví strachu – a dá jim jasnou perspektivu pro budoucnost. „Takového kandidáta si musíme vážit,“ pronesl v Interview ČT24.

Voliči podle něj nehlasovali jen pro Pavla, ale i pro „pevné zakotvení“ naší země v evropských strukturách.

Obavu, že u nás nyní uzme moc pouze jedno politické spektrum, Rychetský nesdílí. „Já myslím, že to je falešná představa. My máme pestrobarevnou vládu. My nemáme vládu jedné strany, jak tomu bývalo v předlistopadovém období. A ta pestrobarevná vláda vlastně ‚nutí‘ jednotlivé politické subjekty, které dostaly většinovou důvěru od občanů, ale přitom mají ne zcela shodné představy, jak tuto zemi řídit,“ řekl. Právě ono „pestrobarevné“ složení současné vlády premiéra Petra Fialy (ODS) i obou komor Parlamentu ČR tak je podle Rychetského „příznakem demokracie“.

S příchodem Petra Pavla na Hrad očekává Rychetský změnu. Doufá, že již „nebudeme svědky excesů z prezidentského úřadu, které byly živnou půdou pro média i celou politickou scénu“. „Myslím si, že už nebude docházet k ústavním excesům,“ podotkl Rychetský, a že doufá, že Pavel bude „uctívat hodnotový systém“ zakotvený v Ústavě.

Anketa

Chcete, aby Babiš vedl ANO do parlamentních voleb jako lídr a kandidát na premiéra?

91%
5%
hlasovalo: 22948 lidí
Když soudce Městského soudu v Praze komentoval v obecních novinách možné koalice na místní radnici, neminul ho trest, protože soudci musí být nestranní a nezávislí. Když předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský vyhlašuje v mainstreamovém médiu, kdo by neměl být příštím českým prezidentem, je v justici ticho po pěšině. V minulosti na to upozornil také komunikační a marketingový konzultant Josef Boušek, který došel k závěru, že Rychetský v čele Ústavního soudu už dávno nemá co dělat.

„Co má na důvěru veřejnosti větší dopad: slova řadového soudce o volbách v bezvýznamném městysi, nebo šéf Ústavního soudu odmítající jednoho z kandidátů, kteří se ucházejí o nejvyšší úřad? Co je dovoleno bohovi, není zřejmě dovoleno volovi. Jenže Pavel Rychetský není bůh. Je v očích veřejnosti soudcem soudců, nejvýznamnějším představitelem spravedlnosti u nás. Pokud neplatí pravidlo zdrženlivosti a nestrannosti pro něj, těžko totéž vyžadovat od zbytku justiční sféry. Rychetského slova by snad bylo možné akceptovat v situaci, kdy nebezpečný autokrat likviduje základy demokracie a právního státu,“ uvedl Boušek.

„Pavel Rychetský se možná upřímně domnívá, že svým vystoupením chrání demokracii. Realita je ale opačná. Jeho nástupce může s podobně vyprázdněným zdůvodněním hlásat do světa, že nechce na Hradě kariérní vojáky nebo akademiky s nulovou politickou zkušeností. Tomu by už liberální voliči zajisté netleskali. Ale jedná-li se o Babiše, je každý klacek dobrý. Babiš na Hrad z řady důvodů nepatří. Smutnou novinkou je, že Rychetský nepatří do čela Ústavního soudu,“ uzavřel svůj komentář Josef Bouška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…