S Piráty už ne. STAN chce pokoušet voliče sám

25.07.2022 18:43 | Bleskově

Jednou a dost. Tak by se dalo hovořit o celostátní koalici hnutí STAN s Piráty. Podle vedení STAN je takovéto spojení už nepravděpodobné. V roce 2021 takto uskupení kandidovalo ve sněmovních volbách, nakonec však došlo k ochladnutí vztahů – a to kvůli tomu, že voliči výrazně upřednostnili kandidáty STAN před Piráty. Píše o tom server iDNES.cz.

S Piráty už ne. STAN chce pokoušet voliče sám
Foto: Archiv STAN
Popisek: Mimořádný sněm hnutí STAN

Starostové a nezávislí nyní hovoří o tom, že možnost, že půjdou do koalice s Piráty na celostátní úrovni, je vysoce nepravděpodobná. Alespoň tak o tom hovoří šéf hnutí STAN Vít Rakušan a další členové nového vedení vládního hnutí. 

Podle Rakušana je pro hnutí STAN nyní důležitá zejména funkční spolupráce v současnosti. „Spojuje nás společný program, který musíme ve vládě a Parlamentu prosazovat. Budoucnost je vždy otevřená, ovšem po výrocích mnohých pirátských politiků ji z pohledu dneška nepovažuji za pravděpodobnou,“ řekl Rakušan k možnému pokračování koalice PirSTAN. K ochladnutí vztahů došlo poté, co ve sněmovních volbách Piráti pohořeli. STAN získal hned 33 poslanců, Piráti mají jen čtyři. 

Obdobně jako Rakušan pak hovořila nová místopředsedkyně STAN Michaela Šebelová, jež uvedla, že to může být různé na lokální úrovni, ale celostátně by to považovala za nepravděpodobné. „Fenomén kroužkování dost změnil uvažování o koalicích,“ uvedla Šebelová. Na stranu názorů, že celostátní spolupráce je nemožná, se pak přiklonil i nový místopředseda STAN Jan Lacina.

Šéf Pirátů Ivan Bartoš na sobotním volebním sněmu hnutí STAN nebyl osobně přítomen. Novému vedení hnutí STAN gratuloval na Twitteru, kde zároveň uvedl, že důvěra je křehká věc, těžko se získává a je snadné o ni přijít. „Věřím, že jedině sebereflexí a skutečně upřímným a poctivým jednáním se dá postupně obnovit. Novému vedení přeji, aby to dokázalo,“ dodal Bartoš. Ohledně možnosti celostátní koalice s hnutím STAN se nevyjádřil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…