S Pospíšilem mohou od ODS odejít další voliči. Teď už může chybět každé procento, varuje expert

19.02.2014 17:07

Kandidatura exministra spravedlnosti Jiřího Pospíšila ve volbách do Evropského parlamentu by mohla přelít část voličské přízně od ODS k TOP 09. Podle sociologa Jana Herzmanna je to další posílení mladší ze stran v boji na pravici. Politolog Jan Kubáček míní, že to lze vnímat jako symboliku slabosti ODS, Lukáš Jelínek naopak poukazuje na to, že nový předseda Petr Fiala začal se stmelováním pevného jádra strany.

S Pospíšilem mohou od ODS odejít další voliči. Teď už může chybět každé procento, varuje expert
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Dlouhodobě nejpopulárnější politik ODS Jiří Pospíšil by se měl v květnových volbách do Evropského parlamentu objevit na druhém místě kandidátky TOP 09. Tuto skutečnost musí ještě ve čtvrtek formálně stvrdit celostátní výbor strany. Ale i když na prvních třech místech kandidátky není ani jeden člen TOP 09 – za nestraníky Luďkem Niedermayerem a Jiřím Pospíšilem je místopředseda Starostů Stanislav Polčák – nedají se žádné změny v popředí kandidátky očekávat.

Bývalý místopředseda ODS a exministr spravedlnosti Jiří Pospíšil by tak mohl ve volbách do europarlamentu působit jako vábnička, která odláká pravicové voliče od ODS k TOP 09. „Kandidatura Jiřího Pospíšila bude obrovskou výhodou pro TOP 09, protože ji může využít jako symboliku slabosti ODS, která ztrácí atraktivní tváře a populární lídry, čímž se faktickým lídrem na pravici stává TOP 09, kam naopak takové tváře přicházejí,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

V Plzeňském kraji se dá čekat odliv voličů od ODS k TOP 09

Také sociolog Jan Herzmann, řídící partner stejnojmenné poradenské společnosti, očekává, že Pospíšilova kandidatura může přelít hlasy z tábora občanských demokratů k TOP 09. „Myslím si, že zejména v Plzeňském kraji to může přinést topce část někdejších příznivců ODS, protože pan Pospíšil patřil mezi příznivci ODS k velmi populárním osobnostem,“ konstatuje pro ParlamentníListy.cz Jan Herzmann.

Zároveň ale upozorňuje, že někteří voliči budou mít Jiřímu Pospíšilovi za zlé, že ODS opustil. „Budou nejspíš poukazovat na to, že pan Pospíšil kandidoval do vrcholného orgánu ODS a když neuspěl, tak stranu opustil. To budou považovat za jakousi zhrzenou ješitnost, a ti TOP 09 v žádném případě nepodpoří. Ale mezi příznivci ODS povede Pospíšilova kandidatura za TOP 09 k určitému napětí, k určitému rozpadu do dvou názorových skupin. A ta jedna, nevím, jak velká, bude pana Pospíšila následovat v podpoře TOP 09,“ myslí si Jan Herzmann.

Přitažlivost Pospíšila pro veřejnost potvrzují žebříčky popularity

Podle politologa Lukáše Jelínka byl a je Jiří Pospíšil politikem, jenž má schopnost oslovovat vlažnější voliče, kteří přelétají mezi různými politickými stranami a jejichž názory na politiku jsou o poznání měkčí než tradičních občanských demokratů. „Když Jiří Pospíšil s výbavou politika, který se zasazoval o určitou emancipaci justice, a s jistou dávkou když už ne charismatu, tak přinejmenším přitažlivosti pro veřejnost, zakotví na kandidátce TOP 09, tak může topce přinést nějaké nové voličské hlasy a zároveň částečně řešit její vlastní personální krizi,“ říká pro ParlamentníListy.cz Lukáš Jelínek.

Pospíšilovu přitažlivost pro veřejnost nejlépe dokládá jeho dlouhodobá pozice v žebříčku popularity politických osobností, jak ho na základě svých pravidelných průzkumů sestavuje agentura STEM. Od druhé poloviny roku 2012 až do posledního šetření v lednu letošního roku, tedy více než rok a půl, byl Jiří Pospíšil nejpopulárnějším politikem ODS. Do čela ho z druhé pozice za Miroslavou Němcovou vyhoupl vyhazov z funkce ministra spravedlnosti a od té doby si první příčku držel.

Exministr spravedlnosti trumfuje všechny politiky ODS i TOP 09

Podle nejnovějšího průzkumu agentury STEM je osmým nejpopulárnějším politikem v zemi, když před ním je jen trio hnutí ANO (první Babiš, pátý Stropnický, šestá Jourová), trojice ČSSD (druhý Dienstbier, čtvrtý Sobotka, sedmý Zaorálek) a šéf hnutí Úsvit Okamura. Až za Pospíšilem je naopak nejpopulárnější politik TOP 09 a její předseda Karel Schwarzenberg či bez něj nejpopulárnější tvář ODS Miroslava Němcová. Ostatně, jeho popularitu potvrdilo i vítězství v krajských volbách 2012, ačkoli ani to na místo plzeňského hejtmana nestačilo.

Může se také stát, že zařazením Jiřího Pospíšila na svou kandidátku stáhne TOP 09 kompletní představu o relevantní pravici v Česku na sebe. „Ta taktika je velice chytrá, staví ODS do určité defenzivy a poměřování, aby ODS začala mluvit o přeběhlících, o pragmatickém útěku do jiné politické strany, to znamená, že ji staví do nepříjemného politikářského tématu, který voliči obecně nemají rádi,“ upozorňuje politolog Jan Kubáček.

Mít ODS kolem patnácti procent, odchod by ji tolik nebolel

Odchod Jiřího Pospíšila však podle sociologa Jana Herzmanna nelze vnímat jako porážku nového vedení ODS. „Tak to v žádném případě není, protože nové vedení nijak nesoupeřilo o to, aby pan Pospíšil ve straně zůstal, respektovalo jeho rozhodnutí. Je ale nesporné, že jde o oslabení té strany. Kdyby měla ODS, řekněme, patnáctiprocentní podporu ve volebních modelech, tak by to možná bylo zanedbatelné. Ale pro stranu, která se pohybuje relativně těsně nad hranicí pěti procent, to ale může být velmi citelné,“ podotýká sociolog Jan Herzmann.

Občanští demokraté se od říjnového volebního propadu ještě více přibližují pětiprocentní hranici a poslední průzkum společnosti SANEP jim dokonce přisuzuje jen 4,8 procenta volebních preferencí. „ODS sice bude nějakou dobu živořit, ale na stmelování toho pevného jádra už se pracuje a Petr Fiala na to jde šikovně. Spousta voličů, kteří byli znejistěni politikou ODS v minulých letech, se k ní může časem začít vracet. Byť je otázka, jestli to bude už v těchto eurovolbách. Ale teoreticky proč ne, protože euroskeptických stran, které mají šanci proniknout do Evropského parlamentu, zase tolik není,“ míní Lukáš Jelínek.

Jde o další krok k posílení TOP 09 v boji na pravici

Proto nepovažuje Pospíšilův odchod za nějakou symbolickou poslední ránu pro ODS. „Ale ztráta pro její vedení to určitě je. Protože ačkoli měl Pospíšil v ODS celou řadu oponentů, tak jsem měl pocit, že Petr Fiala s ním ve vedení počítal, protože si uvědomuje, že relativně přitažlivých a kompetentních politiků nemá ODS nazbyt. Takže Pospíšilova porážka na kongresu mohla být pro mnohé zklamáním. Ale na druhou stranu Jiří Pospíšil utekl z ODS tak rychle a opravdu to působilo dost zhrzeně, že si nemyslím, že by si občanští demokraté nějakou lítost nad Pospíšilovým odchodem vůbec připouštěli,“ myslí si politolog.

Ani sociolog Jan Herzmann nemá dojem, že by Pospíšilovo zařazení na kandidátku TOP 09 mělo znamenat definitivní rozuzlení boje na pravici a dovršení Kalouskova plánu na porážku ODS. „TOP 09 určitě neplánovala, že by pan Pospíšil odešel z ODS. Ostatně, ještě pár dní před svým odchodem kandidoval do vrcholných orgánů strany. Ale nezávisle na tom, jestli byl, nebo nebyl nějaký plán na likvidaci ODS, tak v každém případě je to další krok k posílení TOP 09 v boji těchto dvou stran na pravici,“ uznává Jan Herzmann.

Postavit Pospíšila do čela by se dalo vykládat jako nedostatek kádrů

Za rozumné ale považuje to, že se bývalý místopředseda ODS nestal rovnou lídrem kandidátky TOP 09. „Kdyby pan Pospíšil kandidátku přímo vedl, tak by to bylo zvláštní. Dalo by se to vykládat i jako projev nedostatku kádrů na straně TOP 09, když by ´potřebovala´ do čela kandidátky někoho, kdo byl ještě docela nedávno významným představitelem jiné politické strany,“ dodává pro ParlamentníListy.cz sociolog Jan Herzmann.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…