S nedostatkem ochranných pomůcek nebojuje jenom Česká republika

18.03.2020 12:24

Nedostatek roušek a dalších ochranných pomůcek řeší víceméně celá Evropa. Respektive ty země, ve kterých se nošení ochranných pomůcek rozšířilo. V neděli 22. března by mělo do České republiky dorazit z Číny 30 milionů roušek, vláda je plánuje rozdat a jejich nošení pak bude povinné. Již nyní platí v Praze povinnost nosit roušku v MHD, ale i v obchodech, které zůstaly otevřené.

S nedostatkem ochranných pomůcek nebojuje jenom Česká republika
Foto: Hans Štembera
Popisek: Od úterý je pro cestující v pražské mhd rouška zakrývající ústa a nos povinná. Ovšem i venku ji většina obyvatel nosit začala

Největším exportérem a výrobcem roušek a ochranných potřeb je právě Čína. V momentě, kdy nákaza naplno propukla v této zemí, tak i jim tyto pomůcky začaly docházet a žádali o pomoc další země. V ten okamžik zakázali export, a právě tyto dodávky teď chybí. Od té doby se vykoupily zásoby a trh je v podstatě prázdný.
 
Státy si na hranicích zadržují dodávky zdravotnických ochranných pomůcek a již se několikrát stalo, že stát podepsal smlouvu s dodavatelem, má termín dodání, ale chvíli předtím je zásilka přeprodána jinam. Ve většině zemí zaznívají výzvy, aby lidé roušky šili sami a třeba nejen pro sebe, ale i pro potřebné. 
 

Anketa

Měla by policie pokutovat občany, kteří během současných opatření např. skupinově popíjejí v parcích?

96%
4%
hlasovalo: 21778 lidí
 
Kritizovat za nedostatek vládu, je v tuto chvíli minimálně sporné. Všichni členové vlády, krizového štábu, lékaři, zdravotnický personál, policisté, vojáci nebo záchranáři pracují na hranici, nebo spíše za hranicí možností, dělají nepopulární opatření, u kterých je nejasný výsledek. 
 
Podívejme se, jak jsou na tom s ochrannými pomůckami ostatní země. Začneme hned na Slovensku, kde je ochranných pomůcek také nedostatek. Slovensko mělo zarezervované dva miliony roušek na Ukrajině, ale Německo je přeplatilo a roušky si odvezlo. Z průzkumu slovenské lékárnické komory vyplývá, že jen 1,23 procenta veřejných lékáren, které se do průzkumu zapojily, mají dostatek ochranných pomůcek a téměř 90 procent nedisponuje dezinfekčními prostředky na prodej zákazníkům. Třetina lékáren nemá dostupné dezinfekční prostředky ani na dezinfekci svých prostorů, druhá třetina má zásoby dezinfekce na týden a poslední třetina na pouhý měsíc. 
 

Anketa

Dělá Babišova vláda dost pro zvládnutí virové krize?

92%
8%
hlasovalo: 32561 lidí
 
V Belgii dokonce lékaři vyzvali občany, aby své roušky a respirátory darovali zdravotníkům. Ve Švýcarku úřady vyzývaly, aby zdraví lidé roušky nenosili a přenechali je těm, kdo je skutečně potřebují, především zdravotníkům. Mají také velký nedostatek. 
 
Americký server Bloomberg.com informoval, že v Japonsku a Německu je lékařům říkáno, aby vzhledem k nedostatku používali jednu roušku opakovaně. Zákaz vývozu roušek kromě Německa oznámila i Jižní Korea, Rusko, Indie, Tchaj-wan, Thajsko nebo Kazachstán. O nepřipravenosti Německa spekuloval i německý server DW, který popisuje, jak zdravotnická zařízení nemají dostatek kapacit na testování všech lidí s respiračními problémy. Ochranných pomůcek není dostatek ani pro personál, ani pro pacienty. Lidé, kteří nemají nákazu koronavirem se dostávají do kontaktu s nakaženými a nezůstávají v karanténě. 
 

Anketa

Co říkáte na opatření vlády ze dne 15.3., která omezují svobodu pohybu?

hlasovalo: 23629 lidí
 
S nedostatkem ochranných pomůcek, ale i testů, bojuje Francie. Čekání na výsledek testů je v současné době okolo 24 hodin. Pacienti po celou dobu musí čekat v nemocnici, aby se rozhodlo, zda půjdou domů nebo zůstanou. Zaměstnanci nemocnic mají vzhledem k nedostatku ochranných masek strach, že budou sami nakaženy. 
 
Také Velká Británie se potýká se stejnými problémy. Britský deník The Guardian zveřejnil rozhovor s lékařem z přední nemocnice, která se specializuje na respirační onemocnění. Ten se obává stejné situace jako je v Itálii. Obrovský počet lidí bude potřebovat být v nemocnici, která ale nemá dostatek ochranných pomůcek jako jsou masky nebo brýle. Nemocnice také bojuje s nedostatkem lékařů. Chybí ale i izolační místnosti a plicní ventilátory. 
 
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…