S prokremelskými médii se prý nemluví. Ale šéf německé diplomacie je „u Putina“ pečený vařený

21.09.2017 7:11

Geert Wilders, Marine Le Penová a další euroskeptičtí politici jsou často kritizováni, když poskytují rozhovory prokremelské televizi Russia Today (RT). Nicméně německý ministr Sigmar Gabriel tak učinil dokonce dvakrát za posledních čtrnáct dní.

S prokremelskými médii se prý nemluví. Ale šéf německé diplomacie je „u Putina“ pečený vařený
Foto: deutschland.de
Popisek: Německý vicekancléř a ministr hospodářství Sigmar Gabriel

Německo se staví jako vůdčí země Evropské unie nejostřeji k euroskeptickým stranám a jejich politikům. Obzvlášť hákliví jsou němečtí politici na „proputinovskou“ propagandu, kterou údajně šíří zpravodajská televize Russia Today. Zdá se však, že minimálně šéfovi německé diplomacie Gabrielovi něco takového vůbec nevadí. Osmého září poskytl v Jeně rozhovor německé mutaci RT a včera,  tedy přesně po dvanácti dnech, tak učinil znovu.

Před týdnem poskytnutí rozhovoru RT obhajoval při interview s německým magazínem Spiegel. „Proč by to měl být problém? Němečtí politici si musí zvyknout na skutečnost, že existují i nemainstreamová média. Vedle sociálních sítí to jsou také zahraniční média, která nabízejí program v němčině. Mluvíme s Al-Džazírou či čínskými televizemi. Tak proč bych nemohl poskytnout rozhovor ruské televizi?“ argumentoval někdejší šéf SPD.

Přes nelibost některých německých politiků z konkurenčních stran a mainstreamových médií se Gabriel zjevně „ze své chyby nepoučil“ a v honbě za hlasy voličů včera poskytl ruské zpravodajské televizi Russia Today další rozhovor. Stejně jako jeho současný stranický šéf Martin Schulz také Gabriel se ostře obul do Alternativy pro Německo (AfD), z jejíhož vzestupu jsou zejména socialističtí politici zjevně vyvedeni z míry.

Zatímco Schulz označoval politiky AfD „jen“ za rasisty, Gabriel zašel ještě dál. „Nemůžu mlčet. Pravdou prostě je, že ve vedení AfD se pohybují neonacisté. Netvrdím, že voliči této strany jsou nacisté. Nicméně každý by měl vědět, že vrcholní politici této strany prostě nejsou ničím jiným než nacisty,“ zopakoval rozhořčeně politik z SPD, která podle posledních průzkumů směřuje ke svému nejhoršímu volebnímu výsledku v poválečné éře.

Redaktorka RT Jasmine Kosubková nicméně namítla, že také v Bundestagu po válce vystupovali staří nacisté. „To, že lidé byli v NSDAP, ještě neznamená, že po roce 1945 v parlamentu promlouvali jako zástupci nacistické ideologie. Od roku 1949 jsme neměli v Bundestagu nikoho, kdo by propagoval nacistické ideje. A to ani ze strany bývalých členů NSDAP,“ konstatoval Gabriel, který stál v čele SPD od listopadu 2009 do března 2017.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Josef Provazník

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…