SPOLU dostalo ránu. „Lžou voličům,“ říká Daniel Prokop. Tuší vliv Orbána

13.08.2021 20:02 | Ze sítí

Sociolog Daniel Prokop strhal volební program koalice SPOLU. Prý nejvíce populistický program, který za dvacet let viděl u seriózní strany. „Orbánovská dílna. O některých věcech by se nesnilo ani Jiřímu Paroubkovi. Zahráváte si s důvěrou v politiku,“ hrozí expert varovně prstem. Babiš údajně omámil strany stupidním populismem. Máme se prý bavit o chytré daňové reformě.

SPOLU dostalo ránu. „Lžou voličům,“ říká Daniel Prokop. Tuší vliv Orbána
Foto: Repro Interview ČT24
Popisek: Sociolog a člen Národní ekonomické rady vlády Daniel Prokop

Anketa

Jste pro zrušení nošení roušek či respirátorů v supermarketech a obchodech?

hlasovalo: 17849 lidí

„Horší než výstřelky kampaně je, že strany voličům lžou, co bude s daněmi a výdaji. Vytvářejí očekávání, a povolební realita zas otřese důvěrou v politiku. Při absenci programu ANO hraje prim SPOLU – asi nejvíce ‚populistický‘ program, co jsem za 20 let u seriózní stany viděl,“ napsal Prokop ve velmi dlouhém twitterovém příspěvku. SPOLU chce prý mimo jiné snížit sociální odvody lidem o dva procentní body, zrušit danění bohatých rodičů, odlehčit částečné úvazky, dát možnost převodu 1 % na důchod rodičů. „To znamená další výpadky příjmů 50–60 mld,“ děsí se Pokop.

SPOLU, dle něj, ale slibuje i navýšení rozpočtu vzdělávání a obrany o přibližně 60 miliard, minimálně 1 % na kulturu, a nově podporu i hypoték až za miliardy ročně. „Celkově minus 250 miliard. O tom si nedal snít Paroubek ani za X let. Zde navíc prodávané tak, že zastavíme zadlužení našich dětí,“ píše sociolog.

Plán úspor státu koalice SPOLU je podle Prokopa nedostatečný. Výběr daní v České republice podle něj není tak vysoký, jak se říká. SPOLU si tedy za snižování daňové zátěže u něj body zřejmě nepřipíše. „Absence programu ANO a populismus SPOLU si vynutil, že pravdivě o daních a výdajích dnes nemůže mluvit nikdo. Piráti se jen brání, že by chtěli zvýšit nějaké daně, a přijímají rétoriku nejasných provozních úspor. Nedej bože, aby se někdo bavil o chytré daňové reformě,“ domnívá se sociolog.

Podle Prokopa SPOLU doslova riskuje důvěru v politiku. „Část lidí bude zklamaných, až se ukáže, že daňové dárky ODS nebudou, některé daně se budou zvyšovat anebo velmi bolestivě sekat transfery (ideálně obojí). A neodskáče to Babiš, protože byl vágní a řada těch věcí je jeho voličům jedno.“

Věci z programu SPOLU, jako daňové prázdniny pro rodiče, bezúročné půjčky, dotace na hypotéky a převod 1 % příjmů na důchody rodičů, jsou dle Prokopa jen „úplné nesmysly z PIS-orbánovské dílny ODS“. Tyto návrhy mají podle Prokopa společné to, že by pomohly bohatšímu a středněpříjmovému obyvatelstvu.

„Současná vláda nechala zbytečně umřít tisíce lidí, zničila rozpočet a zpomaluje řady klíčových reforem. Ale vítězství Babiše je, že omámil část seriózních stran, že i ony mají vyhrát stupidním populismem a jde jen o bezobsažný marketing. Pokud ne hned, dlouhodobě je to zničí,“ myslí si sociolog.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…