Šabatová, Pehe a Špidla zachraňují Česko: Přišli s plánem. Greta by měla radost

04.05.2020 15:00

Sociolog Ondřej Císař, politolog Jiří Pehe, publicistka Apolena Rychlíková, bývalá ombudsmanka Anna Šabatová, expremiér Vladimír Špidla a řada dalších osobností podepsali provolání ke společnosti ve věci řešení koronavirové krize. Volají po tom, aby ekonomika sloužila lidem, a nikoli naopak, aby bohatý Západ včetně EU dál bojoval proti globálnímu oteplování, aby posílil sociální stát a aby lidé dostali možnost důstojně bydlet.

Šabatová, Pehe a Špidla zachraňují Česko: Přišli s plánem. Greta by měla radost
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vladimír Špidla

Tato krize podle signatářů ukázala, že zdaleka neexistují jen izolovaní jedinci a nejužší rodina, ale existuje celá česká společnost, která si musí pomáhat. V této krizi je patrné, jak důležité je mít učitele, ale i umělce, kteří nás svou prací a uměním dokážou potěšit a pozvednout na duchu.

Anketa

Chcete, aby byl Pavel Novotný zvolen poslancem PS PČR?

4%
96%
hlasovalo: 27213 lidí

Z veřejných rozpočtů se zavádějí obrovské záchranné programy a další mají následovat. Objevují se přitom i tendence, které jdou proti spravedlivému řešení krize. Ojedinělé nejsou ani snahy posílit už tak mocné ekonomické a politické hráče, kteří současnou situaci chápou jako příležitost zaútočit na soudržnost a férové přerozdělování. K těmto tendencím patří i pokusy zabránit řešení klimatické krize, útoky na neziskové organizace nebo výzvy k zastavení růstu minimální mzdy, stojí ve výzvě nazvané Bez solidarity není imunity, pod kterou jsou podepsáni Vladimír Špidla, Anna Šabatová či Jiří Pehe.

Signatáři poté uveřejnili 11 bodů, kterých by se politici měli při řešení krize držet.

„Ekonomika tu musí být pro lidi, ne lidé pro ekonomiku. Ekologie je základ, ne luxus. Ne každý technologický vývoj je pokrok. ‚Rovné‘ daně způsobují nerovnost. Stát nesmí být vězením pro dlužníky. Místo doprošování o nízké dávky veřejná podpora pro všechny. Zdravotnictví, školství a kultura jsou páteří společnosti. Bydlení je právo. Zbrojní výdaje nejsou nedotknutelnou prioritou. Moc korumpuje, moc bez kontroly omezuje svobodu. I Evropa musí být soudržná a solidární, bez center a periferií.“

V těchto bodech je zahrnuta výzva, že svět sice sužuje koronavirová krize, ale otázka globálního oteplování je stále stejně palčivá, takže signatáři požadují masivní investice do ekologičtějších technologií.

„Ekonomika po pandemii proto musí směřovat k většímu podílu občanů a zaměstnanců na vznikajícím bohatství a ke kratší pracovní době. Mzdy a platy musejí být důstojné. Vzniklá situace nesmí být zneužita ke zmrazení minimální mzdy nebo k dalšímu využívání, či dokonce k rozšiřování práce v tzv. švarc systému nebo prostřednictvím agentur. Jako systémově důležitá se kvůli pandemii ukazuje práce v oblasti péče, která je většinou špatně ohodnocená a často zneuznaná – to se musí změnit. ... Transformace musí být zároveň sociálně spravedlivá. Náklady nesmějí nést občané ani spotřebitelé, ale především ti, kteří životní prostředí nejvíce zatěžují, nebo na jeho ničení dokonce vydělávají. Transformační náklady je zapotřebí rozdělit spravedlivě i na globální úrovni: vyspělé země mají větší díl odpovědnosti za současný stav, a musejí tedy zaplatit i větší díl ceny za nápravu, zdůraznili signatáři.

Kromě toho požadují, aby sociální systém napomohl udržení soudržnosti celé společnosti, což znamená, že nesmí být jen záchrannou sítí pro nejslabší. Je prý také třeba zajistit důstojné bydlení občanům této země.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…