Šafr se pohádal s Kalouskem. Nevydýchal soudce Fremra

17.07.2023 16:24

Novým ústavním soudcem by se mohl stát někdejší místopředseda Mezinárodního trestního soudu (ICC) v Haagu Robert Fremr. Návrh na jeho jmenování již prezident Petr Pavel poslal do Senátu. Publicista Pavel Šafr se kvůli tomu pořádně rozčílil. A někdejší ministr financí Miroslav Kalousek mu připomněl, jaká je realita.

Šafr se pohádal s Kalouskem. Nevydýchal soudce Fremra
Foto: Archiv PŠ
Popisek: Pavel Šafr

Mezi novinářem Pavlem Šafrem a někdejším poslancem TOP 09 Miroslavem Kalouskem došlo k ostré výměně názorů. Kvůli soudci Robertu Fremrovi, kterého by stávající prezident Petr Pavel rád viděl na postu ústavního soudce.

Novinář Pavel Šafr se kvůli tomu pořádně rozzlobil. „Považuji za naprosto úchylné, když má v Ústavním soudu působit někdo, kdo byl soudcem v době diktatury a soudil i politické kauzy. Panu soudci Fremrovi chybí soudnost,“ vypálil Šafr.

Fremr se stal soudcem v roce 1982. V říjnu a v listopadu 1989 byl členem komunistické strany. Jako soudce se podílel na potvrzení doživotí u manželů Stodolových i na odsouzení komunistického ministra spojů Karla Hoffmanna za přerušení vysílání Československého rozhlasu během okupace 1968. Fremr byl 13. prosince 2011 zvolen soudcem Mezinárodního trestního soudu na období 2012–2021 a 13. března 2018 se na tříleté funkční období stal prvním místopředsedou Mezinárodního trestního soudu.

Jako soudce mezinárodního tribunálu pro zločiny ve Rwandě si získal velké mezinárodní renomé. Fremr, který vynesl poslední (už nevykonaný) československý rozsudek smrti nad dvojnásobným vrahem Zdeňkem Vocáskem se později stal odpůrcem nejvyššího trestu.

Miroslav Kalousek se v reakci rozhodl Šafrovi nastínit realitu. „Tuhle diskusi společnost uzavřela volbou prezidenta republiky, pane šéfredaktore Pavle Šafre. Jestli na Hradě nevadí komunistický rozvědčík, protože ‚pak věrně 30 let sloužil republice‘, pak nemůže vadit trestní soudce s obdobnou kariérou. Nebo musí vadit obojí. Vyberte si,“ napsal Kalousek.

Šafr však dal najevo, že nesouhlasí. „Absolutně nesouhlasím, pane Kalousku. PP nevykonával veřejnou funkci, která by legitimizovala diktaturu. Připravoval se na specifickou a krajně kontroverzní službu v armádě této diktatury, ale nevystupoval a nerozhodoval jejím jménem. Vůbec mi není jasné, že nechápete ten rozdíl,“ oponoval publicista.

Kalousek a Šafr jsou ve při

Kalousek a Šafr jsou ve při

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Tak , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseŠiroko , 17.07.2023 17:00:21
Soudruzi a soudruzky davaji si do drz...

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

14:04 „Jak je sama doma, neskončí to dobře.“ Holec vytáhl na Černochovou ostrou munici

O průzkumech veřejného mínění, ale i o ministryni obrany Janě Černochové (ODS) mluvili v pořadu Podt…