Salvini chce sjednotit evropskou pravici, je tu ale problém Putin. Zde jsou čísla

13.04.2019 22:11

Italský vicepremiér Matteo Salvini se snaží sjednotit evropskou ultrapravici do eurovoleb. O tématu se hovořilo na ČRo Plus.

Salvini chce sjednotit evropskou pravici, je tu ale problém Putin. Zde jsou čísla
Foto: Repro Youtube
Popisek: Matteo Salvini

Vicepremiér Salvini posílá zprávy se smajlíky předsedkyni francouzského krajně pravicového Národního shromáždění Marine Le Penové, stejně tak komunikuje i s rakouským krajně pravicovým politikem Heinzem Christianem Strachem. Podle všeho se snaží smířit krajně pravicové formace před volbami do Evropského parlamentu. Chtěl by vytvořit takové krajně opoziční euroskeptické uskupení s počtem mandátů, jež by umožnilo zdržovat legislativu.

Anketa

Věříte v úspěch nové pravicové strany Václava Klause?

81%
19%
hlasovalo: 16225 lidí

Když však Salvini zahajoval v Itálii kampaň, Le Penová ani zástupci rakouských či polských krajně pravicových stran tam nebyli. Podporu euroskeptických stran zvyšuje v mnoha evropských zemích například bezpečnostní hrozba, kterou představují islamističtí ozbrojenci, a odpor vůči přistěhovalectví. 

Podle prognóz může Salviniho Liga získat 27 mandátů místo současných pěti a celá euroskeptická skupina by mohla posílit až na 61 křesel ze současných 37. 

Pořad najdete ZDE.

Salvini se podle komentáře snaží spřátelit i s polským Kaczynskim. V pohledu Reuters je ale pravděpodobné, že euroskeptické strany zůstanou rozděleny do dvou skupin – kolem Salviniho a kolem Kaczynskiho. Obě skupiny jsou sice proti přistěhovalectví, ale neshodují se na tom, jak k němu přistupovat. Rozdílné názory jsou i na ruského prezidenta Vladimira Putina. Prokremelské sympatie Salviniho a Le Penové zase představují rudou čáru pro pravicové strany v Dánsku, Finsku a Švédsku. 

Podle průzkumů pak mnohem více křesel v Evropském parlamentu může získat Alternativa pro Německo, která by pak mohla vstoupit do Salviniho skupiny Evropa národů a svobody. Ankety rovněž ukazují, že o 4 křesla by mohlo posílit nizozemské Fórum pro demokracii, ale to už uvedlo, že by se připojilo k polské straně Právo a spravedlnost. Ve Španělsku se stala miláčkem euroskeptických skupin tamější strana Vox. O tuto stranu se uchází jak Kaczynski, tak Salvini, neboť Vox by mohl získat až pět mandátů.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…