Sankce EU proti Rusku mohou ohrozit hned několik českých firem

17.07.2014 17:24

Spojené státy americké v posledních dnech zavedly další protiruské hospodářské sankce. Na americkém seznamu se ocitla řada klíčových ruských firem. Evropská unie již deklarovala, že se k podobnému kroku chystá také. Server iHNed.cz upozorňuje, že pokud EU zvolí stejný formát jako Američané, mohlo by to mít dopad na české firmy.

Sankce EU proti Rusku mohou ohrozit hned několik českých firem
Foto: Hans Štembera
Popisek: Vlajka EU

Představitelé Evropské unie se na středečním summitu v Bruselu dohodli na zavedení sankcí vůči vybraným ruským osobám a firmám, které mají co dočinění s konfliktem na Ukrajině. Do konce měsíce by měl být vypracován seznam. Server iHNed.cz varoval, že pokud by na něj Evropská unie přidala stejné firmy jako Američané, zasáhlo by to i byznys významných českých společností.

Ohrožené firmy: Škoda JS a Česká rafinérská

Ohrožena by mohla být například plzeňská Škoda JS. Firmu totiž vlastní v Nizozemsku registrovaná skupina OMZ, kterou kontroluje ruská Gazprombank. Ta se ocitla na americkém seznamu. Generální ředitel firmy Škoda JS Miroslav Fiala iHNed.cz řekl, že o sankcích a jejich případném dopadu na jeho společnost nemá žádné informace.

Dalším „postiženým“ českým podnikem by mohla být i Česká rafinérská. Její majitel PKN Orlen loni uzavřel tříletou smlouvu s ruskou Rosněftí o dodávkách ropy do Česka ropovodem Družba. Server iHNed.cz upozorňuje, že v případě zařazení Rosněfti na unijní „černou listinu" by nejspíš muselo dojít ke zrušení tohoto kontraktu. Tento zdroj ropy ale prý není pro Českou rafinérskou hlavní a pravděpodobně by jej bylo možné nahradit.

Expert: Sankce se českých podniků týkat nebudou

Expert na mezinárodní právo Petr Bříza z advokátní kanceláře Bříza & Trubač redaktorům iHNed.cz řekl, že se navrhované kroky zřejmě dceřiných společností sankcionovaných právnických osob pravděpodobně týkat nebudou, jelikož opatření budou mít zřejmě restriktivní charakter. Ale na jejich majitele by v souladu se zmrazením hospodářských zdrojů dopad měla. „S akciovým podílem ve firmě by při tomto znění nebylo možné manipulovat a patrně by byla znemožněna i výplata dividendy," myslí si Bříza.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…