Sankce EU se prý dotknou asi dvou desítek lidí

17.03.2014 11:47

Ruských politiků i jejich kolegů z Krymu se nejspíš budou týkat sankce Evropské unie. Novinářům to při příchodu na dnešní jednání ministrů zahraničí EU řekl šéf české diplomacie Lubomír Zaorálek s tím, že v první fázi se má jednat zhruba o dvě desítky lidí.

Sankce EU se prý dotknou asi dvou desítek lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lubomír Zaorálek

Právě ministři zahraničí osmadvacítky by dnes měli rozhodnout o zmrazení osobního i firemního majetku a o zákazu cest do EU pro osoby odpovědné za porušení suverenity a územní celistvosti Ukrajiny.

Sankce musí obstát před případným soudem

„Nemůžete se jen posadit a prohlašovat, že taková situace nesmí být," podotkla při příchodu šéfka evropské diplomacie Catherine Ashton. Konkrétní ale být nechtěla, uvedla jen, že EU chce Rusku dát jasný signál o tom, jak vážně unie vývoj kolem Krymu vnímá. „Rusko nám nedává na výběr," poznamenal polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski. Podle britského ministra Williama Haguea ale zůstávají diplomatické kanály do Moskvy otevřené ve snaze zmírnit napětí.

„Já to chápu tak, že je to taková první sada jmen," poznamenal Zaorálek. Pokud se na seznam některá jména dnes nedostanou, není prý vyloučené, že se tak stane v brzké budoucnosti. Ve čtvrtek a v pátek bude o Ukrajině jednat také unijní summit. Jedním z hledisek, které evropští diplomaté v minulých dnech řešili, totiž bylo, aby sankce obstály při případném soudním přezkoumání.

Výsledky referenda západní státy neuznávají

Ministři zahraničí zemí EU se scházejí den poté, co na Krymu narychlo zorganizované referendum skončilo jasným výsledkem pro připojení strategického poloostrova k Ruské federaci. Unie ani její spojenci, jako jsou třeba Spojené státy, výsledky hlasování konaného za přítomnosti tisícovek neoznačených vojáků ruské armády neuznávají. Hlasování bylo v rozporu s ukrajinskou ústavou i s mezinárodním právem také podle vlády v Kyjevě.

Krymský parlament dnes vyhlásil nezávislý stát

Krymský parlament dnes v reakci na referendum vyhlásil nezávislý svrchovaný stát s názvem Krymská republika a požádal o vstup do Ruské federace jako její nový subjekt. Předpřipravené závěry pro dnešní jednání ministrů EU, které výraz referendum používají v uvozovkách, Rusko vyzývají, aby nečinilo žádné kroky k anexi Krymu, bylo by to prý v rozporu s mezinárodním právem.

Jednání předcházela snídaně ministrů EU s ministrem Ukrajiny

„Těmito kroky se zpochybňuje bezpečnostní řád regionu, ve kterém žijeme," řekl v Bruselu Zaorálek, který ráno spolu s dalšími kolegy posnídal s úřadujícím ukrajinským ministrem zahraničí Andrijem Deščycjou.

Mimořádný summit EU na počátku měsíce ohlásil přípravu „cílených opatření" v případě, že si Moskva a Kyjev rychle nesednou za jednací stůl a třeba s pomocí mezinárodních prostředníků se nepokusí domluvit mírovou cestou. To se však nestalo a EU k takovému kroku Moskvu dál vybízí.

Sankce se mají týkat deseti občanů Ruska

Materiál o podobě chystaných evropských sankcí se novinářům podařilo získat už koncem minulého týdne. Hovoří o zákazu cest a zmrazení majetku těch lidí a jimi ovládaných firem, kteří jsou odpovědni za porušování suverenity a celistvosti Ukrajiny. Přílohou pak má být konkrétní seznam dotčených osob. O něm se do poslední chvíle diskutovalo. Podle diplomatů by na něm přibližně deset jmen mělo být z Ruské federace.

„Je podle mne jasné, že to nemohou být v žádném případě jenom politici Krymu, ale že do toho musí být zahrnuti i politici z Moskvy," vysvětlil český ministr.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…