Savčenková: Jídlo v Rusku bylo nechutné. Nemůžeš si tam ani z ničeho vybrat. Rusům věří jen pár lidí, třeba Zeman

03.08.2016 14:40

Ukrajinská politička a bývalá letkyně, která dnes započala hladovku, dala rozhovor serveru Novinky.cz, v němž promluvila o své zkušenosti z ruského vězení, situaci na východě Ukrajiny a mnohém dalším. „Jídlo v Rusku bylo nechutné. Nemůžeš si tam ani z ničeho vybrat, musíš jíst to, co ti dají,“ promluvila o svých důvodech ke své první hladovce. Postěžovala si i na Zemana.

Savčenková: Jídlo v Rusku bylo nechutné. Nemůžeš si tam ani z ničeho vybrat. Rusům věří jen pár lidí, třeba Zeman
Foto: youtube.com
Popisek: Nadija Savčenko

Savčenková v úvodu rozhovoru uvedla, že se vždy vnímala jako svobodný člověk, a z toho důvodu nechápala, proč by se měla někomu „pokořovat“. Rusové, nebo alespoň ti, se kterými se ve vězení setkala, jsou prý „omezení“ a vnímala je jako „bídáky“. „Nikdy jsem se jimi necítila být pokořená,“ uvedla.

A jak že to bylo vlastně s tou hladovkou?

„Bylo mi tam tak nepříjemné jíst, že pro mě bylo snadnější nejíst. Za prvé – jídlo bylo nechutné. Za druhé – nikdy tam nemůžeš jíst, co chceš, nemáš si co vybírat. A za třetí – neměla jsem jinou možnost, jak bojovat, jenom tuto. Když přicházeli a strkali mi talíř a já ho odmítala, nechápali to, protože byl čtyřicátý, šedesátý den hladovky. To je hrozně rozčilovalo a mně to dělalo tak dobře, že mám tu možnost je naštvat, že můžu aspoň něco dělat. I když jsem byla slabší fyzicky, byla jsem silnější morálně a duchem a to je oslabovalo,“ uvedla v odpovědi.

Právě hladovku označuje Savčenková za jednu z hlavních příčin, která jí v konečném důsledku dopomohla k znovuzískání svobody.

„Kdybych nebojovala sama v zajetí a nebojovali za mne lidi venku, bylo nemožné mě dostat ven, takže moje jednání ve vězení jednoznačně pomohlo výměně,“ uvedla.

Nyní je Savčenková na svobodě a politicky aktivní zpět na své rodné Ukrajině. Stále se ovšem podle svých slov snaží pomoci těm, kteří jsou pořád ještě vězněni. Jakým způsobem je jim možné pomoci?

„Je zapotřebí se nevzdávat. V první řadě je třeba za ně bojovat. Když o nich přestaneme mluvit, nikdo nás neuslyší. Když mě vysvobozovali, vysvobozovala mne skoro půlka světa. Kdyby mi tolik lidí nepomáhalo, nebylo by možné se dostat na svobodu. A teď je zapotřebí dělat to samé, nahlas o tom mluvit, zdůrazňovat, že tam ještě zůstávají naši lidé, že je Rusko terorizuje. A oni se, stejně jako já, nesmějí nechat zlomit, nesmějí se vzdávat, nesmějí nic podepisovat, musejí jít a říkat: Pravda je taková a taková a my ji nebudeme překrucovat,“ míní Savčenková.

Ukrajinská politička promluvila i o své motivaci k tomu, aby se sama vydala bojovat s dobrovolníky na frontu.

„Když ruská vojska vtrhla na Krym, bylo zapotřebí hned vyhlásit válečný stav, označit Rusko za agresora a začít bránit naši zem na Krymu. Jenže jsme vlastně žádnou (skutečnou) vládu neměli, ti, co v ní byli, se polekali, takže to všechno začalo tak, jak nemělo. Vycvičená armáda, ve které byli specialisti, nešla bojovat. Bránit svou zem šli obyčejní lidé. Nechápala jsem to, protože jsem byla důstojník, deset let jsem sloužila, přísahala jsem svému národu, že ho budu chránit,“ uvedla v odpovědi.

Ruské verzi o tom, že Savčenková naváděla ukrajinskou palbu na dva ruské novináře, kteří přišli o život, prý věří jen „pár lidí, včetně prezidenta Zemana“.

Válka bude pokračovat, dokud bude pro někoho výhodná

Válka na východě Ukrajiny prý bohužel i nadále pokračuje. „Není možné říci, že tam probíhají silné střety nebo pokusy o přerozdělení území. Nejde o obsazení nebo zpětné dobytí nějakého území. Házejí jeden po druhém granáty a lidé umírají. Úplně zbytečné oběti. Je třeba to zastavit. Je třeba buď bojovat, vytlačit je, vyčistit hranici, anebo je nutné konečně pochopit, že už je třeba všechno skončit,“ uvedla ukrajinská politička.

Válka bude podle ní pokračovat do té doby, dokud bude pro někoho výhodná, „bude se hodit korupci, kšeftu. Do té doby budou umírat lidi. Bohužel vždycky stojí peníze proti ceně života“.

Na Ukrajině je prý třeba uspořádat celoukrajinské referendum a položit v něm otázky, které Ukrajinu sjednotí a nebudou ji rozdělovat.

„Když teď začneme klást provokativní otázky o jazyku nebo řešit, kdo koho zabil a komu to odpustit, bude válka věčná. Když se však zeptáme, jestli lidi chtějí, aby u nás v rukou prezidenta, nezáleží na tom, jakého prezidenta, zda Porošenka, nebo Janukovyče, byla soustředěna veškerá moc, tak lidi řeknou ne. A řekne to celá Ukrajina, Zakarpatská Ukrajina, Sumy, Donbas, Krym i Černivci,“ míní Savčenková.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: fib

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…