Sbalte si věci. Zatímco šéf diplomacie EU jedná v Moskvě, Rusové vyhostili tři diplomaty členských zemí

05.02.2021 17:29

Za údajnou účast na nepovolených protestech proti uvěznění ruského opozičního politika Alexeje Navalného přistoupila Moskva k vyhoštění trojice diplomatů ze Švédska, Polska a Německa. „Diplomaté účastnící se nezákonných akcí byli v souladu s vídeňskou konvencí prohlášeni za nežádoucí osoby. Mají nařízeno v co nejkratší době opustit ruské území,“ vzkazuje ruské ministerstvo zahraničí verdikt za účast na demonstracích, při kterých bylo v Rusku zadrženo přes deset tisíc lidí. Informoval o tom server EUObserver.

Sbalte si věci. Zatímco šéf diplomacie EU jedná v Moskvě, Rusové vyhostili tři diplomaty členských zemí
Foto: mid.ru
Popisek: Ministr zahraničních věcí RF Sergej Lavrov

Anketa

Má Ústavní soud vaši důvěru?

7%
93%
hlasovalo: 30421 lidí
Moskva protesty proti uvěznění Alexeje Navalného považuje za „nezákonné akce“ a přistoupila tak k tomuto kroku i v době právě probíhající moskevské konference šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella s jeho ruským protějškem Sergejem Lavrovem.

Švédské ministerstvo zahraničí podle agentury Reuters popírá, že by se jejich diplomat demonstrací zúčastnil. Polsko reagovalo předvoláním ruského velvyslance.

Kvůli zmínce o protiruských sankcích též padala ostrá slova. Lavrov během páteční tiskové konference s Borrellem uvedl, že „Rusko pokládá Evropskou unii za nespolehlivého partnera“. Evropskou unii přirovnal k Washingtonu.

„Zajisté hlavní problém, se kterým se všichni potýkáme, je to, že chybí normálnost ve vztazích mezi Ruskem a Evropskou unií, mezi dvěma největšími hráči v euroasijském prostoru. Je to samozřejmě nezdravá situace, která nikomu neprospívá,“ politoval též Lavrov.

Borrell informoval, že zatím žádný stát EU nepředložil návrh na uvalení nových sankcí vůči Rusku, avšak o vztazích s Ruskem budou šéfové států a vlád zemí sedmadvacítky nadále jednat příští měsíc

Sankce byly na Rusko uvaleny kvůli ruské anexi ukrajinského poloostrova Krym a kvůli podpoře konfliktu na východní Ukrajině na jaře 2014. Mířeny byly na různé sektory ruského hospodářství. Rusko zase zakázalo dovoz unijních potravin.

Bezprostřední okolí ruského prezidenta Vladimira Putina je též sankcionováno v souvislosti se srpnovou otravou Navalného novičokem. Otravu Moskva popírá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

22:30 „Smazal jsem to, omluva nebude, běžte do p*dele.“ Novotný kauzu s rakovinou rozmázl

Doslova bouři vyvolal řeporyjský starosta Pavel Novotný poté, co prohlásil, že nemocná dcera Felixe …