Scholz chtěl v Číně mluvit o Ukrajině a Tchaj-wanu. Takto pochodil

16.04.2024 10:12

Sociální demokrat a toho času německý kancléř pokračuje v návštěvě Číny. Tu mu v první den narušil letecký útok Íránu na Izrael, protože tento útok jeho cestu zastínil, ale Scholz pokračuje v programu. Je si zřejmě dobře vědom, že německé hospodářství Čínu potřebuje jako jeden z největších trhů na světě, ale při cestě po Šanghaji už oznámil, že v úterý hodlá v Pekingu v rozhovoru se Si Ťin-Pchingem řešit i citlivá témata, jako je válka na Ukrajině, ale také čínské pošilhávání po Tchaj-wanu.

Scholz chtěl v Číně mluvit o Ukrajině a Tchaj-wanu. Takto pochodil
Foto: Repro Youtube
Popisek: Německý kancléř Olaf Scholz (SPD)

Nejčtenější německý list Bild sleduje cestu německého kancléře Olafa Scholze v Číně. Kancléř se tu snaží podpořit německé firmy, ostatně s ním jede početná podnikatelská delegace – šéfové firem Mercedes, BMW, Bayer, BASF, Thyssenkrupp, Merck i Zeiss.

Ale současně už oznámil, že se nebude zdráhat otevřít i citlivá témata, jako jsou lidská práva v Číně a stabilita celého regionu.

„Si opakovaně vyhrožoval invazí na Tchaj-wan. A se sousedními zeměmi, jako je Vietnam, Malajsie a Filipíny, vede spor o námořní oblasti v Jihočínském moři. V Šanghaji však Scholz trval na principu nedotknutelnosti hranic. Musí být zajištěno, že se nemusíte bát svých sousedů,“ řekl kancléř. „Hranice se nesmějí posouvat násilím,“ napsal deník Bild.

Scholz také chtěl varovat Čínu před další podporou Ruska, resp. podporou ruské agrese na Ukrajině.

„Budu mluvit o této válce, kterou Rusko vede proti Ukrajině, a která je dobyvačnou válkou, a trvat na tom, že nikomu není dovoleno, aby přispěl k obcházení sankcí a používání zbraní nebo posílání zboží, které by Rusko mohlo použít vojensky.“

Do třetice chtěl Scholz otevřít téma férových obchodních vztahů. Dává najevo, že se staví proti uvalení cel kupříkladu na automobily vyrobené v Číně, ale na oplátku očekává, že Čína nebude při obchodování používat nepěkné triky a podfuky.

„Jediné, co musí být vždy jasné, je, že konkurence musí být férová. Že nedochází k dumpingu. Že nedochází k nadprodukci. Že neporušujete žádná autorská práva. Že každý může svobodně zřídit výrobní zařízení. Abys nenarazil na byrokratické překážky.“

Si Ťin-pching podle serveru listu Die Welt řekl, že svět vstoupil do „nové éry turbulencí a otřesů“ a že vzhledem k „rizikům“ pro celé lidstvo je „nezbytné, aby zvítězila spolupráce mezi hlavními mocnostmi“. Čína a Německo jsou „světovou ekonomikou číslo dvě a tři“ a stabilní vývoj jejich vztahů nebude mít vliv pouze na „celý euroasijský kontinent“, ale „také na celý svět“.

Server listu Handelsblatt doplnil, že čínský prezident Si sice byl ochoten řešit politické otázky, ale dával najevo, že jeho zájem primárně leží v hospodářské spolupráci.

Nekalá soutěž bude jedním z „primárních problémů“, které musí Scholz adresovat čínskému vedení, poznamenal k tématu společného obchodu Číny a Německa Maximilian Butek, člen výkonné rady Hospodářské komory,

Místopředseda unijní parlamentní skupiny odpovědný za hospodářskou politiku Jens Spahn obvinil Scholze (SPD), že nemá jasnou strategii pro jednání s Čínou. „Nemůžeme s čistým svědomím ponechat čínskou politiku tomuto semaforu a tomuto kancléři,“ řekl politik CDU.

„Německá ekonomická krize je v Číně pečlivě sledována. Čína nás bere vážně, protože jsme ekonomicky silní,“ pokračoval Spahn a dodal: „Hlas kancléře v období poklesu ztrácí váhu, podmínky pro Německo jako průmyslové místo nebyly nikdy tak špatné jako nyní. Proto je naléhavě nutný ekonomický obrat. Suverenita pochází z naší vlastní síly,“ zdůrazňoval opoziční politik.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Potomek, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseMivoj , 16.04.2024 11:08:46
wehrmachtu se nezapře,,Jede škemrat,ale hned poučuje co by Čína měla a neměla dělat,, Němci by také neměli podporovat zabíjení a podporují,, Západ je v rozkladu ale řeší TY druhé,,

|  6 |  0

Další články z rubriky

„Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

21:04 „Nedávejte mi ta slova do úst“. Nerudová na debatě v obrátkách. Pak líčila přínosy války

Falšování dějin, lži a jednoduché mozky. V Aby bylo jasno se podívali, jak probíhala jedna z EU Deba…