Schwarz je prý diktátor. Toto se údajně děje v pražské záchrance

30.01.2015 11:25

Pracovníci Zdravotnické záchranné služby hlavního města Prahy ve čtvrtek vstoupili do stávkové pohotovosti. Zdá se, že už mají plné zuby toho, jak organizaci řídí Zdeněk Schwarz. Ačkoli služba dosahuje dobrých výsledků při záchraně lidských životů, ředitel udržuje diktátorské poměry a zaměstnanci musí posluhovat jeho nejbližším spolupracovníkům. Páteční MF Dnes přináší některé těžko uvěřitelné příběhy.

Schwarz je prý diktátor. Toto se údajně děje v pražské záchrance
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Schwarz

„Za dobu, co je Zdeněk Schwarz ve vedení, vytvořil diktátorský režim, ve kterém jsou čtyři stovky lidí, co musí držet pusu a krok, ředitel je veřejně tituluje slovy „odpad společnosti“ a jsou přetěžováni tak, že u nich dochází k pracovním úrazům,“ říká bývalý vedoucí inspektor provozu Radek Strnad. Schwarz podobná nařčení důrazně odmítá a prohlašuje, že záchranná služba bez problémů plní své úkoly.

Koupit parfém, vyzvednout léky. I k tomu prý záchranka slouží

Existuje však prý i skupina lidí, která se má pod Schwarzovým vedením velmi dobře, jde přibližně o patnáct lidí a má mezi ně patřit i Jaroslav Valášek.

„Pracoval jsem pod pravou rukou ředitele Schwarze, kterou je náměstek Jaroslav Valášek. V pracovní době jsme mu služebním autem jezdili vyreklamovat boty, koupit parfém, vyzvednout léky,“ popisuje Strnad. „Pan náměstek chodil do posilovny, takže si běžně nechal poslat služební vůz pro cvičební úbor, byli jsme taková donášková služba,“ dodává. „Dodnes nezapomenu, jak jsem mu – v pracovní době – jel přes Prahu pro dvě čtvrtky zmrzlého kuřete v ceně 34 korun. Když si vezmu, že jsem tehdy pobíral plat kolem 180 korun na hodinu, cesta včetně pohonných hmot vyšla na několik set korun,“ říká. A pokud se někdo vzpírá, je vyzýván k odchodu.

Schwarz tvrdí, že od podřízených vyžaduje disciplínu, ale rozhodně neničí 90 procent svých podřízených. „Domnívám se, že jednání některých členů základní odborové organizace má charakter stalkingu,“ tvrdí dokonce Schwarz. A stejně odmítavý postoj jako Schwarz zaujímá i zmiňovaný náměstek Valášek. Pro cvičební úbor nebo kuře si prý podřízené neposílal. Mají to být naprosté nesmysly.

S ODS za zády

Schwarz čelil protestům zaměstnanců i v roce 2004, kdy desítky pracovníků podepsaly petici za jeho odchod z funkce. Záchranku řídí už sedmnáct let. Těší se přitom podpoře ze strany ODS. V roce 2008 za ni kandidoval do Senátu, ačkoli není členem strany, a uspěl. O šest let později už se mu to nepodařilo. Porazil ho Václav Hampl. Strana s ním však počítá dál. „Je to úspěšný senátor, oblíbený politik, ředitel pražské záchranné služby a počítáme s ním do budoucna,“ řekl o něm po prohře v senátních volbách stranický šéf Petr Fiala.

reklama

autor: mp

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…