Schwarzenberg: Klaus už asi nemá Nečase rád

19.09.2012 8:14

Prezident Klaus v poslední době opět silně zasahuje do politického dění a dělá to dokonce tak výrazně, až se zdá, jako by přestal mít rád premiéra Petra Nečase. Myslí si to alespoň první místopředseda vlády Karel Schwarzenberg (TOP 09), který vychází z toho, jakým způsobem Klaus vládu ostřeluje.

Schwarzenberg: Klaus už asi nemá Nečase rád
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Václav Klaus jmenoval na Pražském hradě Pavla Blažka ministrem spravedlnosti

Kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) je oslaben rebelií šestice poslanců v jeho vlastní straně, k tomu čelí negativně naladěné levicové většině opozice v Senátu a v poslední době i sílícímu tlaku z Hradu. Prezident Václav Klaus sněmovně vrací jeden zákon za druhým, za poslední měsíc zamítl už tři.  Klausovy rostoucí nechuti vůči pravicovému kabinetu si všímá středeční MF Dnes.

Nečasův kabinet není ani zdaleka první

„Zdá se, že na rozdíl od dob dřívějších si Nečase už tolik neváží, že pan premiér ztratil jeho přízeň. Mně se leckteré postupy pana prezidenta zdají svérázné,“ řekl Schwarzenberg. Prezidentovým chováním je překvapen i senátor Přemysl Sobotka (ODS). Muž, který by rád Klause na Hradě nahradil, k tomu ovšem dodává, že Klaus má na vrácení zákonů sněmovně právo.

Stojí za připomenutí, že Nečasova vláda není prvním kabinetem, který od Klause dostává co proto. Stačí si vzpomenout např. na požadavek 101 podpisů poslanců, který požadoval např. po někdejším předsedovi ČSSD Jiřím Paroubkovi (dnes NS-LEV 21). Zatímco zákony podle ústavy vracet může, oporu pro onen požadavek 101 podpisů vládě věrných poslanců v základním zákonu státu nikde nenajdeme.

Je však třeba dodat, že Klausem vrácené zákony mají řadu nedostatků, takže za jeho konáním nelze spatřovat jen politický boj a snahu posílit svůj vliv na vládu, jak by se to mohlo zdát na první pohled. Nečas navíc opakovaně vyjadřuje vůči Klausovi loajalitu.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

21:38 „Mladí si myslí, že všechno zachránili Američané“. Plzeňský památník obětí války se smutným osudem

Zrezivělý památník; víc, než se na pohled zdá. Jména škodováckých obětí druhé světové války po necel…