Schwarzenberg: Největší fekál v Čechách, to je toto. Kalousek? Chápu, že mu česká politika leze na nervy

15.07.2020 10:02

Čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg vychválil svého kolegu a přítele takřka do nebes. Označil ho za člověka, který rozumí hospodářským otázkám. „On je pořád nejrozumnějším řečníkem. Doufám, že politiku neopustí, protože má nekonečně mnoho zkušeností,“ pravil Schwarzenberg. Velkou poklonu složil i Václavu Havlovi. Sám sebe označil za „politické zvíře“.

Schwarzenberg: Největší fekál v Čechách, to je toto. Kalousek? Chápu, že mu česká politika leze na nervy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Karel Schwarzenberg

Hostem CNN Prima News byl čestný předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg. Nejstarší poslanec ve svých 82 letech oznámil, že ve volbách v roce 2021 už nebude kandidovat do sněmovny. Do sněmovny v těchto volbách nebude kandidovat ani stávající předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Anketa

Jakeš zemřel. Měli by být funcionáři KSČ Štrougal a Vajnar souzeni za úmrtí na státní hranici?

12%
88%
hlasovalo: 9110 lidí

Schwarzenberg v rozhovoru v pořadu K věci poznamenal, že ve sněmovně opravdu končí, ale to neznamená, že skončí v politice.  

Já jsem politické zvíře, ale už nebudu kandidovat do Parlamentu. Ostatně to není novinka, teď jsem to jen stvrdil,“ zdůraznil kníže.

Pokud jde o odchod Kalouska ze sněmovny, Schwarzenberg tohoto rozhodnutí lituje, protože je přesvědčen, že Kalousek toho pro republiku udělal hodně a věří, že ve svých 60 toho ještě může dokázat hodně. Ale Kalouskovo rozhodnutí prý tak či tak respektuje.

„Já jsem byl proti tomu, ale respektuju jeho rozhodnutí. Rozumím, že on už nechce, protože mu ta česká politika leze na nervy. On má velké zásluhy, ale je nejvíc pomlouvaným politikem,“ pravil kníže. „Doufám, že politiku neopustí, protože má nekonečně mnoho zkušeností. Rozumí hospodářským a ekonomickým otázkám. Když já sedím ve sněmovně a poslouchám projevy, tak on je pořád nejrozumnějším řečníkem,“ vychvaloval Schwarzenberg Kalouska.

Teď, když se Kalousek stáhne do pozadí, možná se zvýší šance na vznik pravicového předvolebního bloku ODS, TOP 09 a KDU-ČSL. Na vyjednávání tohoto bloku se prý bude podílet jak Kalousek, tak Schwarzenberg, tak stávající předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová. Schwarzenberg má za to, že teď nastal čas, aby v TOP 09 hrála prim mladší generace. „Tu stranu nemůžou vést dědci,“ upozornil kníže.

Zatímco Kalouska považuje za zodpovědného hospodáře, stávající premiér Andrej Babiš (ANO) prý jedná nezodpovědně, když nastavil letošní schodek na 500 miliard korun, aniž by současně řekl, na co všechno mohou být tyto peníze určeny.

Velkou poklonu složil také Václavu Havlovi, s nímž spolupracoval. Ve své dlouhé politické kariéře nejvíc vzpomíná právě na toto období. „On byl opravdu jedinečný. Já jsem ho znal z 80. let, kdy jsem pro něho začal pracovat, ne až po listopadu 1989. Velmi jsem si ho vážil,“ zdůraznil kníže.

Nakonec věnoval pár slov Orlické přehradě, kterou vybudovali komunisté v 50. letech minulého století pod zámkem, který patříval Schwarzenbergům.  „To je největší fekál království českého, který smrdí a je zelený. Všichni, kteří to původní údolní znali, se s tím nemohou smířit. Navíc, jak známo, tak úplně nenaplňuje svůj účel,“ upozornil kníže. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…