Schwarzenberg se před novináři vysmál Zemanovi s Klausem: Nikdo v Evropě je nebere vážně

09.09.2015 16:00

Prezident Miloš Zeman a jeho předchůdce na Hradě Václav Klaus protiimigračními výroky straší a povzbuzují nenávist, řekl dnes novinářům předseda opoziční TOP 09 Karel Schwarzenberg. TOP 09 volá v souvislosti s migrační krizí po pomoci potřebným, ale taky po dodržování pravidel. K povinným kvótám, jak je opakovaně prosazuje Evropská komise, se TOP 09 staví rezervovaně.

Schwarzenberg se před novináři vysmál Zemanovi s Klausem: Nikdo v Evropě je nebere vážně
Foto: archiv
Popisek: Karel Schwarzenberg

"Přiznávám, že z těch citovaných výroků a z té petice (Václava Klause) je mi hnusno. Je to hnus, jak čelní představitelé našeho národa straší a povzbuzují nenávist. To je nejhorší, co může politik dělat," uvedl Schwarzenberg. Podle něho Zemana a Klause už v Evropě nikdo nebere vážně.

Klaus nedávno inicioval petici, v níž mimo jiné vyzývá vládu k zajištění vnitřní bezpečnosti a vnější nedotknutelnosti hranic státu všemi prostředky včetně využití policie a armády. Odmítá taky tlak na změny smluv v azylové politice, jež by usnadnily další imigraci. Zeman uvedl, že tato iniciativa obsahuje stejné myšlenky, které celou dobu říká.

Zástupci TOP 09 zahrnuli k Zemanovi a Klausovi i předsedu ANO a ministra financí Andreje Babiše, jehož výroky ale označují za opatrnější. Babiš mimo jiné navrhuje, aby se do řešení migrační krize zapojila Severoatlantická aliance.

TOP 09 podle místopředsedy Marka Ženíška trvá na tom, že Česko musí být solidární a v migrační krizi pomáhat. "Každý, kdo čelí politickému útlaku nebo prchá před válečným konfliktem, má právo na spravedlivý přístup, mezinárodní ochranu a také na důstojné lidské zacházení, třebaže potřebným sítem pro udělení azylu ve vybrané zemi neprojde a bude vrácen zpět," uvedl Ženíšek.

Trvale se usídlit v Česku mají mít podle TOP 09 možnost jen lidé, kteří budou ochotni sdílet tuzemské hodnoty a zákony. Ženíšek zmínil zejména blízkovýchodní křesťany, jezídy a egyptské kopty.

"Nejsme příznivci povinných kvót v rámci Evropské unie. Zároveň však dodáváme, že desetimilionová Česká republika se umí postarat o několik tisíc uprchlíků, aniž by jí to musel někdo administrativně nařizovat," podotkl místopředseda.

TOP 09 ale také trvá na dodržování evropských pravidel ohledně migrace. I když může být dublinská dohoda překonaná, musí být dodržována, dokud nebude změněna, dodal první místopředseda TOP 09 Miroslav Kalousek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…