Šéf Asociace penzijních fondů přiznává: Druhý pilíř nesplnil očekávání

03.07.2013 10:14

1. července skončilo období první fáze druhého pilíře důchodové reformy, lidé nad 35 let se již do něj nebudou moci připojit. „Toto období charakterizují dvě slova: nesplněná očekávání,“ uvedl šéf Asociace penzijních fondů a generální ředitel ČSOB Penzijního fondu Karel Svoboda na ČT24.

Šéf Asociace penzijních fondů přiznává: Druhý pilíř nesplnil očekávání
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Během prvních šesti měsíců penzijní reformy se totiž do druhého pilíře zapojilo zhruba 75 tisíc lidí, penzijní společnosti ale podle Svobody původně počítaly s přibližně půl milionem klientů. "Zhruba dvěma třetinám bylo při vstupu více než 35 let a potěšující je skutečnost, že celá jedna třetina byla mladšího věku. I mladší lidé si tedy začínají uvědomovat, že pro své stáří je zapotřebí něco udělat,“ prohlásil Svoboda. Všem účastníkům druhého pilíře vzkázal, že jim děkuje, protože si zajistili další příjem ke své penzi.

Příčina tohoto zklamání podle Svobody tkví ve třech hlavních důvodech. Za prvé, vinu z velké části nese dle jeho slov až destruktivní kampaň opozice, která hlasitě od vstupu varovala, aniž by poskytla jakoukoliv rozumnou alternativu.

Vláda druhý pilíř dostatečně nevysvětlila

Jako druhou příčinu označil nedostatečnou vládní komunikaci s veřejností. „Vládní vysvětlovací kampaň proběhla příliš pozdě a neproběhla žádná veřejná debata,“ vzkázal kriticky na adresu odstupující vlády Petra Nečase. A za třetí Svoboda připustil, že lidem vadily některé aspekty designu penzijní reformy, zejména dvě procenta, kterými musí sami přispívat.

Zrušení druhého pilíře by však podle Svobody byla chyba, která by narušila důvěru společnosti v soukromé investování. Navíc prý stále ve společnosti neexistuje uspokojivá alternativa. „Domnívám se, že podobně jako na Slovensku druhý pilíř přežije, byť s nutnými úpravami v designu,“ očekává.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…