Šéf Generace 21: Iráčané, kteří utekli z ČR do Německa a byli vráceni do své země, by se chtěli vrátit k nám

14.06.2016 20:33

Ředitel Nadačního fondu Generace 21 Jan Talafant usedl do křesla pro hosta v úterní Kauze dne na Rádiu Impuls. Prozradil, že Nadační fond pracuje asi s 10 miliony korun, přičemž polovina přišla od českých občanů. Uprchlíci, kteří byli vráceni do Iráku, potom co jim nevyšel odchod z Česka do Německa, svého rozhodnutí velmi litují a rádi by se vrátili k nám, ale to už velmi pravděpodobně nepůjde.

Šéf Generace 21: Iráčané, kteří utekli z ČR do Německa a byli vráceni do své země, by se chtěli vrátit k nám
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Menší uprchlický tábor pro rodiny s dětmi v Ankawě. Jde o křesťanskou čtvrť Arbílu, čtvrtého největšího města v Iráku

Všichni ti lidé (uprchlíci dovezení do Česka) jsou z Iráku, kde v roce 2014 velmi postoupil tzv. Islámský stát. „Tam došlo ke genocidě křesťanů. Vnitřně je to velmi podobné s praktikami nacistů vůči Židům, což se vnitřně dotýká i mé rodiny. Takže jsem si řekl, pokud jim můžeme pomoci, tak to pojďme udělat. ... Tam je ta situace podobná, jako byla situace v roce 1940 v Protektorátu, kdy tady sice ještě šlo žít, ale brzy přišly deportace a najednou už nešlo ani utéct. Já to vidím tak, že obdobná situace je teď v Iráku,“ soudí Talafant.

V tuto chvíli je to tak, že osm uprchlíků se vrátilo dobrovolně a 16 uprchlíků nedobrovolně, protože se jim nepovedlo přejít do Německa. Ředitel zdůraznil, že všichni Iráčané, které se ocitli v programu Generace 21, byli uprchlíci před válkou. Skoro každý přesídlovací projekt, který je ve válečných konfliktech spuštěn, tak je to tak, že třetina se ocitne v další zemi, třetina se vrací domů a třetina zůstane v zemi, kde žije. Tito uprchlíci by chtěli pracovat, ale integrační pracovníci prozatím uprchlíkům doporučují učit se česky, aby si tito lidé mohli později přečíst např. pravidla o bezpečnosti práce.

„My máme zprávy, že ti, kteří chtěli odjet do Německa a posléze byli vráceni do Iráku, litují svého rozhodnutí. Rádi by se vrátili do Česka, ale obávám se, že to už nepůjde,“ konstatoval Talafant. V tuto chvíli v České republice žije 40 Iráčanů, „A brzy jich bude 41, protože jedna maminka je těhotná,“ prozradil host.

A odkud pocházejí peníze na celý projekt? „Zhruba polovina peněz z těch deseti milionů, které jsme zatím obdrželi, je od obyvatel České republiky,“ prozradil Talafant. Druhá polovina peněz dorazila fondu z Velké Británie.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…