Šéf Generace 21 vysvětloval, proč mu utekli Iráčané do Německa: Cítili se tu nechtění. A pak ta reportáž...

05.04.2016 18:46

O okolnostech nečekaného odchodu 25 iráckých křesťanů do Německa, kteří se do ČR dostali díky nadačnímu fondu Generace 21, mluvil ve dnešních Dvaceti minutách Radiožurnálu jeho ředitel Jan Talafant.

Šéf Generace 21 vysvětloval, proč mu utekli Iráčané do Německa: Cítili se tu nechtění. A pak ta reportáž...
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Kolem iráckého města Dahúk je nespočet uprchlických táborů

Podle něj zbylých 56 iráckých křesťanů, které fond do Česka přepravil, se zatím pilně učí česky a nic nenasvědčuje tomu, že by chtěli také odejít do jiné země. Upozornil, že zmíněných 25 Iráčanů ještě v Německu azyl nedostalo, pouze s nimi bylo zahájeno řízení o jeho udělení. A to může trvat dlouho a skončit různě.

Se všemi iráckými křesťany pracovníci fondu mluvili ze začátku, tedy ještě v Iráku. Ptali se jich, jestli chtějí do ČR, nebo do Německa. Prý většinou říkali, že z hlediska křesťanů má ČR výhody, které Německo nemá. Například to, že u nás je méně muslimů.

Prakticky všichni iráčtí křesťané mají na Západě příbuzné

Podle Talafanta nebylo možné zohledňovat fakt, že zmíněná skupina 25 křesťanských uprchlíků z Iráku má v Německu příbuzné. Za situace, kdy je nyní v Iráku jen desetina ze všech křesťanů, kteří zde žili ještě před několika lety, se není možné podobným situacím vyhnout. Každý irácký křesťan má totiž někde v Nizozemsku, Německu či Švédsku příbuzné.

Talafant upozornil také na pravidelný jev, kdy každý uprchlík, když přijde do cizí země, propadne euforii, že je zachráněn. Pak ale následuje propad. „Dochází jim, co vše nechali ve vlasti, že žijí v zemi, kde se mluví jinak, a všude se to projevuje stížnostmi,“ vysvětlil.

Svým dílem prý k celé situaci přispěla „nešťastná reportáž televize“. „Začali se tu cítit nechtění, v tu chvíli jim tu nebylo dobře. Pak se jim někdo ozval. Tvrdili, že jsou v kontaktu s právníkem ze Švédska. Ti lidé jim říkali, ať odejdou z ČR, že jim tam bude líp,“ uvedl Talafant.

Vláda by mohla projekt na půl roku přerušit. A pak by se vidělo

Původně podle něj nechtělo odejít všech 25 iráckých křesťanů, ale jen dva. A ti ty zbylé k odchodu přesvědčili.

Tento týden měly přijet do Česka další dvě rodiny iráckých křesťanů. Jestli vůbec někdy přijedou, záleží na rozhodnutí vlády. Generace 21 by byla ráda, kdyby celý projekt pokračoval. Talafant si ale dovede představit, kdyby jej vláda na šest měsíců přerušila a počkala na to, jak se těch 56 zbylých křesťanů bude integrovat. Podle výsledku by se pak rozhodlo o dalším postupu.

Odliv dárců se nekoná

Po odchodu 25 iráckých křesťanů do Německa nezaznamenala Generace 21 významný odliv dárců. Několik desítek dárců je ujistilo, že v podpoře nadačního fondu pokračují. Ozvali se jen dva jednotlivci, že chtějí vrátit dary.

Generace 21 je financována ze soukromých peněz. Jeden dar přišel od jedné pražské městské části, z 99 % ale pocházejí jeho prostředky od firem a církví. Mezi přispěvateli je prý i Barnabas fond z Velké Británie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…