Šéf ,,Karláku": Jsme očkovací velmoc a zvládneme to. Jsme Češi, improvizujeme

17.12.2020 10:16

Ředitel Všeobecné fakultní nemocnice v Praze na Karlově náměstí David Feltl má za to, že očkování proti nemoci covid-19 je jedinou dlouhodobější cestou z dnešního covidového marasmu. Připustil, že v Německu jsou sice v přípravách na očkování dál, ale nevidí v tom problém. „My jsme Češi. My zase jsme mistři v improvizování,“ upozornil. Poté zalitoval, že nemáme v čele státu královnu.

Šéf ,,Karláku": Jsme očkovací velmoc a zvládneme to. Jsme Češi, improvizujeme
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ředitel VFN v Praze David Feltl

V sousedním Německu běží přípravy na očkování proti nemoci covid-19 na plné obrátky. Česko se zatím dopracovalo jen k dobrovolnému plošnému testování a odborníci varují, že v přípravách na očkování nabrali vládní politici z koalice ANO a ČSSD skluz, který se nám může příští rok vymstít.

Anketa

Chcete, aby vláda přes Vánoce a Silvestra otevřela hospody?

32%
68%
hlasovalo: 21165 lidí

I v České republice se ale přece jen něco děje. Vláda slibuje, že připraví podmínky pro vznik asi dvou set očkovacích center, ve kterých bude působit na pět tisíc lékařů. Mezi očkovací místa budou patřit i Fakultní nemocnice Motol a Všeobecná fakultní nemocnice v Praze.

Její ředitel David Feltl v rozhovoru pro CNN Prima News poznamenal, že očkování představuje v tuto chvíli jedinou střednědobou cestu, jak z koronavirové pandemie vybřednout. Je také přesvědčen, že Česko zvládne stran očkování vše, co je třeba. Jak kampaň na podporu očkování, tak očkování populace samotné.

„Já myslím, že to doženeme všechno, já bych to tak dramaticky neviděl,“ konstatoval. Očkování bude podle pana ředitele logisticky náročné, ale zvládnutelné. „Nervózní z toho nejsme. Jsou horší věci na světě. V zásadě je to fajn, tak proč ne."

Všeobecná fakultní nemocnice čeká, kolik dávek vakcíny dostane a kdy. Mezi svátky to bude 600 dávek pro zdravotníky. Ve druhé půli ledna dorazí další tisíce vakcín. Oněch prvních 600 vakcín jako první dostanou zdravotníci pracující na jednotkách intenzivní péče.

„My jsme se o tom dneska s panem ministrem bavili a říkal jsem mu, že zatím jsme schopni očkovat asi tři sta lidí denně a v momentě, kdy se to nějak usadí a vychytáme nějaké mouchy, tak počítáme kolem 500 lidí denně,“ prozradil

VFN je prý připravena i na skladování vakcín od společnosti Pfizer, které je třeba udržovat v chladu mínus sedmdesát stupňů Celsia.

Česko prý očkování populace zvládne.

„My se srovnáváme s Německem pořád a vidíme ty fotky z Německa, jak je to tam všechno bílé a hranaté a čisté, jsou to hrozně hezký fotky, ale my jsme Češi. My zase jsme mistři v improvizování. Já myslím, že se to zvládne. A co chci říct už trochu vážněji, Česká republika je očkovací velmoc,“ zdůraznil s tím, že tradice očkování u nás byla uchována i za hlubokého socialismu.

Poté ještě zdůraznil, že očkování je třeba podpořit jasnou kampaní. Zalitoval, že nemáme v čele státu někoho, jako je britská královna Alžběta II., která oznámila, že se nechá očkovat i ve svých 94 letech, aby ukázala, že očkování má smysl a že se ho není třeba bát.

„Kdybychom měli královnu, tak to by pomohlo určitě, je velká škoda, že ji nemáme,“ poznamenal Feltl v narážce na českého prezidenta Miloše Zemana, který ve svých 76 letech veřejnosti sdělil, že si očkování ještě rozmyslí, protože má strach z jehel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…