Šéf Národní galerie Fajt prozradil, co mu provedl Knížák: Mám určité indicie...

03.12.2014 19:09

Ve středečním pořadu Dvacet minut Radiožurnálu diskutovala moderátorka Helena Šulcová s ředitelem Národní galerie Jiřím Fajtem. Mluvilo se o tom, kdo je za anonymní stížností, která zdrží jeho jmenování profesorem, nebo zda se expozice moderního umění z Veletržního paláce přestěhuje do Kaplického blobu na Letné, až bude postaven.

Šéf Národní galerie Fajt prozradil, co mu provedl Knížák: Mám určité indicie...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Odvolaný generální ředitel Národní galerie v Praze Jiří Fajt

Na začátku pořadu si Fajt posteskl, že ve veřejnosti se obecně o Národní galerii málo ví. Problémem je prý špatná komunikace NG s veřejností.

Moderátorka se pak ředitele zeptala, zda není smutný z toho, že profesorský titul nezíská nyní, v prosinci, ale až v příštím roce. Důvodem zdržení je totiž to, že Ministerstvo školství muselo posuzovat anonymní stížnost, podle níž se Fajt prý ucházel o profesuru na Humboldtově univerzitě v Německu. Tam ji údajně kvůli podezření na plagiátorství nedostal. Fajt uvedl, že zmíněné podezření se nezakládá na pravdě a v tomto směru je vše v pořádku. Zaráží jej, že činnost institucí, které by měly mít určitou kredibilitu, mohou ohrožovat anonymy. „Přece nebudeme reagovat na anonymy, to bychom dopadli hodně špatně,“ uvedl.

Kdo je za anonymním udáním? Indicie mám, ale důkazy ne

Na otázku, kdo si myslí, že za oním anonymním udáním je, neodpověděl konkrétně. Ale upozornil, že vše začalo v roce 2010, kdy vyhrál mezinárodní výběrové řízení na post ředitele NG. Už tehdy byla na zásah bývalého ředitele NG Milana Knížáka výběrová komise doplněna o dva členy, kteří byli Knížákovi příznivci. „Přesto v poměru 10:2 jsem tenkrát vyhrál,“ podotkl Fajt s tím, že když to vypadalo, že nastoupí do čela NG, tak „se to celé spustilo“.

Na přímou otázku, zda podezřívá Knížáka, uvedl, že má sice nějaké indicie, ale důkazy ne. Knížáka prý osobně v podstatě nezná, setkali se mezi čtyřma očima v roce 1999.

Personální otázky konzultovat s vědeckou radou ředitel nemusí

Fajt také podrobně vysvětloval, proč odvolal tři ředitele sbírek NG. Na námitku, proč tento krok nekonzultoval s vědeckou radou a s odbornou veřejností, uvedl, že jednak se vědecká rada teprve sestavuje, jednak s ní nemá povinnost konzultovat personální záležitosti. „To je svrchovaná zodpovědnost statutárního zástupce,“ řekl s tím, že na uvolněné pozice vypíše mezinárodní výběrové řízení.

Uvedl také, že NG by měla usilovat o postavení nového objektu. Na otázku moderátorky, zda by se mohl nacházet na nákladovém nádraží Žižkov, odpověděl, že by měl být v pěším dosahu historického centra, což žižkovské nádraží nesplňuje. Jako místo, kde by nová budova NG mohla stát, uvedl lokalitu na Letné, kde stával Stalinův památník. „Mám svá upřednostňovaná místa, ale bude to záležet na jednání s novým vedením pražského magistrátu,“ uvedl k tomu.

NG se do blobu stěhovat nebude

Moderátorka upozornila, že Knížák poukazoval na spojení Jiřího Fajta s developerem Luďkem Sekyrou a s ministrem kultury Danielem Hermanem. „Pan Knížák rozšiřuje naprosté lži a manipulativní nesmysly,“ uvedl Fajt s tím, že v životě Sekyru neviděl. „Vždy jsem deklaroval, že NG si nespojuje budoucnost s blobem pana Kaplického,“ reagoval na informace, že by se sbírka moderního umění z Veletržního paláce měla přestěhovat do blobu Jana Kaplického, až jej developer Sekyra postaví. Podle Fajta se nový objekt pro NG bude přizpůsobovat sbírce NG, a ne naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…