Šéf neziskovky Rozumek obvinil Rusko z válečných zločinů

16.02.2020 10:06

Ředitel nevládní neziskové Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek se znepokojením popisuje vývoj na syrské frontě, kde v syrské provincii Idlíb za poslední týden přibyly statisíce nových uprchlíků snažících se uniknout před ruskými a syrskými bombami. „Rusové páchají válečné zločiny,“ komentuje dění ve svém tweetu Rozumek.

Šéf neziskovky Rozumek obvinil Rusko z válečných zločinů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Ředitel Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek

Rodiny, jež prchají před vzdušnými údery a postupujícími vojáky v syrské provincii Idlib, spí v ulicích a v olivových hájích. Spalují toxické odpadky, aby v zimě vůbec zůstaly v teple.

Anketa

Máte rádi Stanislava Křečka?

95%
5%
hlasovalo: 32336 lidí

V jednom z táborů na severu Idlíbu se v úterý čtyři lidé udusili po vdechnutí kouře z ohně, do nějž přiložili boty, staré oblečení a kartony. Otec, matka a jejich dvě děti byli mezi desítkami tisíc lidí, kteří jeli na sever, aby unikli ruskému útoku při probíhajících bojích.

V provizorních táborech umírají i děti. Humanitární pracovníci potvrdili, že jen v posledním týdnu v provizorních táborech, které nyní ohraničují hraniční oblast, zemřelo 10 dětí. Nekonečný tok aut a vozidel plných věcí uprchlých civilistů ucpává silnice. Někteří lidé také utekli pěšky, informuje o tamní situaci server uk.reuters.com.

Mezi postupujícími syrskými vládními jednotkami a uzavřenou hranicí s Tureckem, které již hostí 3,6 milionu syrských uprchlíků, uvízly až tři miliony civilistů.

Tento týden navíc pokryly bouře většinu severozápadní Sýrie sněhem a značně zhoršily situaci vysídlených osob. Přístřešek je vzácný, domy a stany jsou již plné desítek lidí. Mnoho lidí nemá peníze na nákup paliva nebo ohřívačů.

Tyto informace s velkým znepokojením komentuje ředitel nevládní neziskové Organizace pro pomoc uprchlíkům Martin Rozumek. „Jen tento týden dalších 140.000 nových uprchlíků před ruskými a syrskými bombami v syrské provincie Idlíb. Několik dětí tento týden v chladu zemřelo, lidé spí v zimě na zemi, v sadech. Rusové páchají válečné zločiny každý den,“ popisuje důsledky ruských bombových útoků v provincii Idlíb na severozápadě Sýrie.

Rozumek je jedním z těch, kteří se hlasitě zasazovali o přijetí 50 dětských uprchlíků, ale tento počet je podle něj smutný v počtu tisíců uprchlíků, kteří potřebují pomoc.  „Musíme se smířit s tím, že migrace je, byla a bude. Odcházeli Čechoslováci, když je někde diktátorský režim, když je někde válka, tak lidé budou přicházet a odcházet. Bohužel to tak bude, dokud bude svět tak špatným místem,“ poznamenal Rozumek dříve v České televizi.

Mezinárodní humanitární agentury sdělují, že lidé prchající před ruskými a syrskými bombami v syrské provincii Idlíb zaplavili existující tábory v severní Idlíbu, které poskytují přístřeší rodinám vysídleným dřívějšími boji. „Vidíme lidi, kteří prostě nemají kam jít. Jsou vytlačováni do menší a menší oblasti a celý svět selhává,“ uvedl Mark Cutts, náměstek regionálního humanitárního koordinátora OSN pro krizi v Sýrii, podle kterého je situace v Idlíbu katastrofální.

Některé rodiny proto se svými příbuznými pokračují dále na východ, jsou schopni přejít z Idlíbu do oblastí severní Sýrie ovládaných tureckými jednotkami. Pro většinu není úniku. Navzdory nepokojům a neustálým otřesům jen málokdo tvrdí, že se vrátí do oblastí, které jsou nyní pod kontrolou vlády syrského prezidenta Bašára Asada.

Ruský prezident Vladimir Putin při nedávné návštěvě Asada řekl, že „lze s jistotou říci, že se podařilo urazit dlouhou cestu k obnově syrského státu a jeho územní celistvosti“, a Asad poděkoval za ruskou pomoc při obnově míru v Sýrii. 

Rusko svou podporou pomohlo syrskému režimu porazit povstalecké skupiny, jež se pokoušely Asada svrhnout. Nyní se boje soustřeďují v severozápadní provincii Idlíb, kam se mnohé z těchto skupin včetně organizací islámských radikálů uchýlily. 

S problémy s ruskou stranou se potýká humanitární organizace Člověk v tísni, kterou ruské ministerstvo spravedlnosti zařadilo na seznam organizací, které jsou v Rusku nežádoucí. Cvičí prý lidi na protivládní protesty. Její působení v zemi tak de facto končí. „Putin se snaží kriticky smýšlející část společnosti zadusit, vystrašit a dostat do kouta. Naše podpora zvenčí je to poslední, co potřebuje,“ vyjádřil se k rozhodnutí ředitel neziskovky Člověk v tísni Šimon Pánek v České televizi loni v prosinci.

„Tím, že nás Rusko zařadilo na seznam nežádoucích organizací, se snaží především odstřihnout vlastní organizace od komunikace se zbytkem světa, od podpory, od informací, technických dovedností a podobně,“ řekl Pánek, že to není primárně proti Člověku v tísni, ale proto, že jejich desetiletá podpora ruské občanské společnosti se už dostala pravděpodobně do hledáčku lidí, kteří se tím zabývají.

Odmítá slova poslance Adalbiho Šchagoševa z vládní strany Jednotné Rusko o tom, že by cvičili agenty a koordinátory protestních nálad. „Nevím, jak si to Šchagošev představuje. V normální společnosti je normální sezvat lidi, kteří když mají podobný názor, tak vyjdou do ulic, kde jej svobodně vyjadřují. V této zemi se nechce dovolit dialog, není připravena na otázky a nechce čelit výzvám. Takovou mocenskou strukturu irituje, že si někdo dovolí pověsit někam na internet výzvu ‚sejdeme se na náměstí xy‘,“ podotkl Pánek.

„Putina a jeho souputníky irituje v podstatě kdokoli, kdo je v nějakém spojení s těmi, kteří svolávají demonstrace, kde poukazují na manipulaci voleb, na obrovskou korupci, strašně špatné životní prostředí, na zatajování informací nebo na obrovské množství domácího násilí, sebevražd. Prostě na to, že ruská společnost je v hrozném stavu,“ pravil Šimon Pánek, výkonný ředitel společnosti Člověk v tísni, o.p.s.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…