Šéf protidrogové centrály: Nejvíce drog se vyrábí u hranic s Německem

27.05.2014 20:59

Podle ředitele Národní protidrogové centrály Jakuba Frydrycha je rozdělení varen a pěstíren po České republice poměrně rovnoměrné. Když se však podíváme na to, ve kterých varnách a pěstírnách se produkuje největší množství drog, pak je situace nejhorší okolo hranic s Německem.

Šéf protidrogové centrály: Nejvíce drog se vyrábí u hranic s Německem
Foto: Archiv
Popisek: Ilustrační foto

Rozdělení míst, kde se v Česku produkují drogy, je podle Jakuba Frydrycha rovnoměrné. „Trochu lépe je na tom Královéhradecký a Jihočeský kraj,“ dodal v Hyde parku na ČT. Když však jeho útvar sleduje, ve kterých varnách a pěstírnách se produkuje největší množství, tak je tomu u hranic s Německem. Drogy se zde vyrábí z levných polských léků a vyváží se do západní Evropy, kde se prodají dráže než zde.

V souvislosti s produkcí drog se v ČR hovoří často o Vietnamcích. Zde Frydrych upozorňuje, že na jednu stranu samozřejmě ne každý člověk původem z Vietnamu je pěstitelem drog, ale tato menšina je výrazná. „Ta část, která zde páchá protiprávní činnost v oblasti drog, je tak významná, že roste,“ vysvětloval Frydrych.

Není to pak problém pouze státu, trpí tím podle jeho slov i vietnamští starousedlíci. „Takové to onálepkování vietnamské komunity jako pěstitelů drog neprospívá ani jejich původnímu domovu, ani zde,“ dodal ředitel Národní protidrogové centrály.

ČR má s Vietnamem takovou dohodu, že obviněné z drogové činnosti posílá k soudu jejich původní domoviny. Česká trestní úprava pro ně totiž není adekvátní – je pro ně totiž lepší být v ČR ve vězení než vrátit se do Vietnamu. „Protože převážná většina těch nově příchozích občanů Vietnamu přišla bez ‚jakékoliv‘ možnosti návratu,“ dodává Frydrych.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …