Šéf rozhlasu ustoupil: Kroupova reportáž o Agrofertu prý účelová nebyla

05.02.2018 19:31

Šéf Českého rozhlasu René Zavoral dnes odvolal své minulé výroky týkající se účelovosti reportáží o hospodaření koncernu Agrofert na cizích pozemcích. Odůvodnil to nedostatkem relevantních informací v době, kdy výrok pronesl. Uvedl to dnes po setkání se zaměstnanci, kterého se zúčastnilo několik desítek pracovníků ČRo. Dále ovšem trvá na tom, že forma zpracování reportáží byla nedostatečná.

Šéf rozhlasu ustoupil: Kroupova reportáž o Agrofertu prý účelová nebyla
Foto: Karel Šanda
Popisek: René Zavoral, generální ředitel Českého rozhlasu

Reportáže Janka Kroupy na ČRo informovaly o tom, že Agrofert hospodaří na 1 700 hektarech polností s neujasněnou majetkovou strukturou. Agrofert do konce února minulého roku vlastnil Andrej Babiš. Reportáž dále poukázala na skutečnost, že na většinu pozemků pak navíc pobírá dotace. Místopředseda rady Tomáš Kňourek ji pak označil za neobjektivní. Zavoral trvá stále ale na tom, že forma zpracování reportáží byla nedostatečná.

„Nezpochybnil jsem téma, které i nadále považuji za velmi závažné, ale vyjádřil jsem pochybnosti o formě zpracování. Zároveň jsem pronesl slova o podezření z načasování celé kauzy a použil jsem slova jako účelový a antibabišovské tažení. Neměl jsem tehdy k dispozici všechny relevantní informace, které později mé podezření o účelovosti vyvrátily, čemuž jsem osobně rád. Proto jsem i ve své odpovědi na stížnost společnosti Agrofert adresovanou Radě ČRo většinu jejích výtek jednoznačně odmítl, a hájil tak práci redaktorů zpravodajství ČRo. Za výroky o účelovosti jsem se zároveň omluvil v rozhovoru pro DVTV zveřejněném 2. února, což bych rád udělal i dnes; beru tak tyto výroky zpět,“ uvedl Zavoral v prohlášení podle serveru E15.cz.

Celá zpráva zde.

Kroupa podle jednoho z účastníků setkání považuje Zavoralovo vystupování za nešťastné. Podle něj poškodil dobré jméno rozhlasu a rovněž ohrozil možnost tvořit nezávislou žurnalistiku. Podle něj by mělo být odděleno manažerské a žurnalistické vedení Českého rozhlasu. Zavoral se hájí tím, že podle studie FSV UK byla v reportáži řada nedostatků. Šéf ČRo také čeká na vyjádření Etické komise ČRo. Stanovisko, o  které požádal, by měl obdržet na začátku března.

„Stojím si stále za tím, že práce našich reportérů byla dobrá, v rámci Kodexu a všech standardů kvalitní rozhlasové žurnalistiky. Respektuji však právo generálního ředitele vyjadřovat se kriticky k práci svých podřízených,“ uvedl ředitel zpravodajství ČRo Jan Pokorný s tím, že by v případě rozdílných názorů přivítal diskusi.

Pod petici s kritikou jeho postoje se podepsalo více než 200 zaměstnanců ČRo. Na straně Zavorala pak stojí bývalý generální ředitel ČRo Richard Medek. On se domnívá, že o pravidlech investigativní žurnalistiky rozhoduje management, nikoliv jednotlivý redaktor.

„Vůbec bych se Renému Zavoralovi nedivil, kdyby vyměnil pracovníky odpovědné za úroveň investigativní žurnalistiky v ČRo včetně Janka Kroupy samotného. Snaha politizovat celý problém ze strany Janka Kroupy je slabou obranou zastírající nedostatky v jeho práci, tak jak mu je René Zavoral vytkl,“ uvedl Medek podle serveru E15.cz. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…