Šéfem horní parlamentní komory se opět stal bývalý odborářský vůdce Štěch

19.11.2014 14:03

Předsedou Senátu byl dnes podle předpokladů opětovně zvolen Milan Štěch (ČSSD). V souladu s dohodami senátorských klubů byl jediným kandidátem, v čele horní komory stanul potřetí. Štěch v tajných volbách získal 70 ze 78 odevzdaných hlasů, dva hlasy byly označeny neplatně, oznámil předseda volební komise Luděk Jeništa (za STAN).

Šéfem horní parlamentní komory se opět stal bývalý odborářský vůdce Štěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Štěch obhájil své senátorské křeslo také

Staronový šéf horní komory po svém zvolení senátorům řekl, že je připraven plnit všechny úkoly ve prospěch České republiky, jejích občanů a ve prospěch dobrého jména Senátu.

„Myslím si, že Senát, přes všechny problémy, které provází českou politickou scénu, je právě tím tělesem, které ukazuje, že se nechá politika dělat kultivovaně, slušně, tak, že si nasloucháme," uvedl Štěch.

Senát je pojistka parlamentní demokracie

Hodlá se zasazovat o to, aby jednání Senátu bylo v duchu demokratických principů. „Senát je pojistka parlamentní demokracie, a myslím, že jsme to v minulosti dokázali potvrdit, že jsme nezneužili vládní krize v předchozím období. Jsou všechny předpoklady, aby tento ráz Senátu zůstal zachován i v dalším volebním období," dodal.

Jednašedesátiletý Štěch patří ke třem nejdéle sloužícím senátorům, členem horní komory je od jejího ustavení v roce 1996. V letech 2002 až 2010 vedl Českomoravskou konfederaci odborových svazů. Je senátorem za Pelhřimovsko, letos mandát obhájil také potřetí.

Mandátový a imunitní výbor znovu povede Oberfalzer

Senátoři také v souladu s programem schválili vytvoření mandátového a imunitního výboru, v jehož čele má být opět Jiří Oberfalzer, a zahájili tajnou volbu čtyř místopředsedů horní komory. Kandidáty jsou v souladu s dohodami frakcí znovu Miluše Horská z klubu KDU-ČSL a nezávislí, Přemysl Sobotka (ODS) a Zdeněk Škromach (ČSSD). Nováčkem bude jeho stranický kolega Ivo Bárek. Nahradí místopředsedkyni ČSSD Alenu Gajdůškovou, která senátorský mandát letos neobhájila.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…