Šéfredaktor nabízí tak trochu jiné kvóty na přerozdělení uprchlíků, než všem diktuje Brusel

29.09.2017 13:59

Šéfredaktor Lidových novin István Léko se ve svém dnešním komentáři rozepsal o tom, jak s jedním českým právníkem mluvil nejen o příčinách výsledku německých voleb, ale i o nelegální migraci. Ta je podle něj nyní největším problémem Evropské unie.

Šéfredaktor nabízí tak trochu jiné kvóty na přerozdělení uprchlíků, než všem diktuje Brusel
Foto: Radim Panenka
Popisek: Migranti v hlavním městě Srbska Bělehradě

„Shodli jsme se, že těžiště migrace do Evropy se v podstatě změnilo; o syrských uprchlících už se téměř nemluví, zato statisíce zoufalých lidí plují k vysněnému cíli přes Středozemní moře z Afriky. A tento zkušený a moudrý advokát přišel s nápadem, jak spravedlivě rozdělit v rámci zemí EU tuto obrovskou masu Afričanů. Šlo by o zavedení zcela jiného systému kvót, než je ten, který se Brusel snažil úporně vnutit všem státům Unie,“ podotkl Léko.

Následně uvedl, že by měl nejprve vzniknout Svaz nekolonialistických států EU, kam by kromě České republiky, Slovenska, Polska a Maďarska vstoupily i další země, které neměly v Africe kolonie – Rumunsko, Bulharsko, Slovinsko, Chorvatsko, Estonsko, Litva, Lotyšsko, Řecko a další.

Toto nové uskupení by pak podle Léka navrhlo předsedovi Evropské komise Jeanu-Claudu Junckerovi, aby nařídil sedmi evropským koloniálním mocnostem přijmout africké uprchlíky a migranty v přesném poměru k tomu, jak velké území na černém kontinentu kdysi ovládaly. Pomůckou by podle něj byla mapa Afriky z roku 2014.

„Nejvíce migrantů by měla přijmout Británie, bez ohledu na to, že za pár let opustí EU (Brexit), protože toto království ovládalo zhruba čtvrtinu Afriky. Přibližně stejný počet Afričanů by měli přijmout i Francouzi. Pak by následovali Němci, Portugalci, Belgičané, Italové a nakonec Španělé,“ popsal jasně Léko.

Podle něj totiž drancování Afriky a kolonizace totiž ve své podstatě způsobily obrovský rozvrat kontinentu a nesmírné škody místním obyvatelům. „A nebudeme daleko od pravdy, když řekneme, že příčiny současné migrace statisíců Afričanů do Evropy najdeme zejména v bezohledném a dlouhodobém drancování a vysávání Afriky. Proto by bylo načase, aby někdejší kolonizátoři konečně splatili svůj historický dluh vůči nešťastné Africe, která stojí na prahu nevídaně rychlého a naprosto neregulovatelného populačního růstu,“ uzavřel komentátor se slovy, že premiéři Svazu nekolonialistických států Evropské unie by pak měli požádat Evropskou komisi, aby nás, co se týče kvót, nechala na pokoji, neboť my jsme s kolonizací Afriky neměli nic společného.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…