Sele proti islámu. Pe*is jako hadice, dlouhá tradice. Dva muckající se muslimové. U sousedů graduje kampaň, jakou jste u nás neviděli

24.09.2021 17:03 | Reportáž

Selátko k sežrání proti islámu. Křesťanský politik na obláčku v nebi s dlouhatánským penisem. Latinskoamerický rytíř revoluce Che Guevara. Ty všechny jsme viděli na předvolebních plakátech v saské metropoli Drážďany. Jeden občan nám při jejich prohlídce řekl, že je třeba zastavit roztahování islámu, druhý, že se za komunistů měl nejlépe. Kousek od „tabákové mešity“, kterou navrhl Hitlerův švagr, se pak na plakátku líbají dva muslimové.

Sele proti islámu. Pe*is jako hadice, dlouhá tradice. Dva muckající se muslimové. U sousedů graduje kampaň, jakou jste u nás neviděli
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební kampaň v ulicích německých Drážďan. Volby do Bundestagu jsou za dveřmi

„Islám nepasuje do naší kuchyně.“ Píše se na plakátu Alternativy pro Německo s fotkou bílého selátka k sežrání. Jsme v Drážďanech těsně před volbami do spolkového sněmu.

Pegida pod dohledem

Právě v saské metropoli se v roce 2014 narodilo krajně pravicové hnutí Vlastenečtí Evropané proti islamizaci Západu (PEGIDA). Její spoluzakladatel Lutz Bachmann má za sebou dvouletý trest za dealování drog a soudy ohledně šíření nenávisti, když na facebooku označoval běžence jako dotěrný hmyz, odpad či špinavou pakáž.

„Tím, že Pegida poskytuje známým pravicovým radikálům veřejnou agitační platformu, aby mohli šířit protiústavní názory a ideologie, funguje toto hnutí jako jakési propojení mezi extremisty a neextremisty,“ řekl nedávno šéf saského Úřadu pro ochranu ústavy (LfV) Dirk-Martin Christian a označil Pegidu za extremistickou. Ostatně její členové a příznivci jsou voličskou základnou pravicové strany Alternativa pro Německo (AfD), kterou má LfV také v merku.

Stop islámu!

„Jejich program zcela odráží moje myšlenky a někdy by mohli i přitvrdit. Islám se v Německu nesmí roztahovat. Večer už není vidět bílé Němce na ulici, protože doma po práci odpočívají,“ říká Klaus N., muž ve středních letech s třičkem hardrockové skupiny Scorpions, jenž jezdí s kamionem a dodává: „Merkelové už mám po krk. Ať se odstěhuje do Sýrie mezi své. Jsem rád, že končí. Nicméně všude v Evropě je to s uprchlíky podobné a na tradiční Evropu každý sere.“

Od AfD jsou v Drážďanech vidět různé plakáty, všechny v podtitulku hlásající Věřím v tebe Německo. Na jednom jsou ženy v krojích z různých spolkových zemí a nápis: „Pestrá rozmanitost? Už ji máme.“ Politolog Hajo Funke spatřuje důvod toho, proč se AfD nedokázala lépe prosadit, v očividném vyčerpání volebního potenciálu v Sasku-Anhaltsku. „A to platí i pro ostatní zemské organizace AfD, které více či méně stagnují,“ dodal.

Spadlé preference I.

V posledních měsících hodně popadaly preference straně Spojenectví 90/Zelení, kde jsou od roku 2018 spolupředsedy Annalena Baerbocková a Robert Habeck. Tohle „špičkové duo“ strany je na billboardu uvedeno heslem: „Zachraňme klima. Ochráníme lidi.“ Nicméně ženská polovina téhle dvojky byla v červnu obviněna z plagiátorství a doteď to má na paletě.

Stalo se, když její knihu nazvanou „Nyní. Jak obnovíme zemi“ rakouský mediální analytik Stefan Weber sepsul s tím, že do ní použila formulace, které nejsou její. „Přísně vzato jde o porušení autorských práv,“ napsal vědec, který působí na dvou vídeňských univerzitách. Některé pasáže knihy, která je nyní na všech pultech německých knihkupectví, prý okopírovala z textů, které vyšly v týdeníku Der Spiegel. Zelení se ozvali s tím, že jde o pokus o zničení dobré pověsti političky. Ohledně Baerbockové se ale už dříve řešily třeba nepřesnosti v životopise či nepřiznané vánoční bonusy vyplácené vlastní stranou.

Spadlé preference II.

Velké podpoře se dříve těšila i konzervativní unie Křesťanskodemokratické unie a Křesťansko-sociální unie Bavorska (CDU/CSU), ale i ta si dost pohoršila. Předseda první Armin Laschet byl v červenci načapán při tom, jak se směje a vtipkuje s lidmi kolem sebe v povodněmi zničeném Erftstadtu za zády prezidenta Franka-Waltera Steinmeiera, který mluvil s novináři o tragické situaci. Po následné megakritice se za své chování omluvil, ale pachuť zůstala.

Ostatně v ulicích Drážďan se mnohé plakáty tamního kandidáta CDU Markuse Reichela povalují po zemi anebo visí hlavou dolů. A kousek od Pražské ulice visí již zpola potrhaný plakát, kde jemu vzdáleně podobný muž leží nahý na obláčku s dlouhatánským penisem a nápisem Dlouhá tradice, přičemž zakrytý název strany CD... jen dává tušit. Autoři? Nejspíš nějací škůdci.

Alejí marxistů a leninistů

„Ještě nevím, na to se mě neptejte,“ rapnul narychlo chlapík proházející Pražskou ulicí. Zato z ranní recepční v B&B hotelu vylezlo jen lakonické nevím, přičemž se vystrašeně pokřižovala. Nedaleko hotelu se vypíná obrovská mešita Yenidze, ale když k ní přijdete blíže, zjistíte, že jde o administrativní budovu s restaurací v posledním patře. Navrhl ji pozdější Hitlerův švagr a architekt Martin Hammitzsch, byla postavena v roce 1908 až 1909  a bývala to továrna na cigarety. Proto se jí říká „tabáková mešita“. Recepční v budově Yenidze se při otázce na volby zachmuřila a odvětila, že si to nechá pro sebe. Nedaleko odtud jsme našli plakátek, na němž se líbají dva muslimové s tím, že mají recht.

Při dalším předvolebním průzkumu jsme narazili na druhém břehu Labe kousek od Albertova náměstí na starší dámu, která bez přemýšlení vyhrkne: „Die Linke. Je to pohrobek komunistů z NDR a tehdy jsem se měla nejlíp. Práce byla, pospolitost a tak dále.“ Zpátky k řece se táhne alej, kde jsou kmeny stromů oblepeny plakáty marginální Marxisticko-leninistické strany Německa a nápisy jako Nezávislost pro Kurdistán a Palestinu či Ještě pár krizí a řešení: socialismus. Na jednom je dokonce „latinskoamerický rytíř revoluce“ Ernesto Guevara. Plakáty jiných politických uskupení jsou jednotně přestříkány odmítavým Fuck kapitál!

Volby v kostce

Sociálnědemokratická strana Německa (SPD), zatím předpokládaný vítěz voleb, má pro spolkový sněm připravenou za Drážďany „novou dámu“ Rashu Nasr. Ta se usmívá ze všech plakátů SPD. I z těch stržených na zem a pokálených holubími hovínky. V jejím životopise se píše, že se v roce 1992 v saské metropoli narodila, nicméně její rodiče i se starším bratrem přišli do Německa ze Sýrie ještě v době Honeckerovy Německé demokratické republiky.

Volby do Německého spolkového sněmu se budou konat 26. září. Bude se jednat o volby v řádném termínu čtyř let od voleb v roce 2017. Podle současných prognóz na stránkách bundestagswahl-2021.de je pořadí takové: Sociálnědemokratická strana Německa (SPD) 25,2 %, unie CDU/CSU 21,8, Zelení 15,4, Alternativa pro Německo a Svobodná demokratická strana (FDP) 11,2 a Die Linke 6,3 procenta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

4:44 Že ji neměli rádi? Za tím bude něco jiného. Petr Žantovský tuší, co je za koncem ministryně

TÝDEN V MÉDIÍCH Za hodně brutální znásilnění vnímání politiky se dá brát vyjádření Heleny Langšádlov…