Senát asi odmítne, aby EK určovala opatření týkající se Romů

07.06.2014 9:55

Senát se zřejmě postaví proti tomu, aby Evropská komise určovala členským zemím konkrétní opatření pro sociální začleňování Romů do společnosti. Horní komoře to doporučil její evropský výbor. Reagovala tak na zprávu komise týkající se uplatňování pravidel EU pro vnitrostátní strategie integrace Romů. Senátoři o návrhu rozhodnou za dva týdny.

Senát asi odmítne, aby EK určovala opatření týkající se Romů
Foto: Daniela Černá
Popisek: Romské protesty v Ostravě

„Opatření zaměřená na inkluzi romského obyvatelstva by měla být přijímána v souladu s principem subsidiarity na úrovni národní," shodli se senátoři z výboru. Podle nich by opatření měla zohledňovat konkrétní situaci a potřeby romských komunit v jednotlivých regionech, aby mohla být účinná.

Evropská komise ve zprávě uložila členským zemím mimo jiné to, aby zajistily n„ediskriminační přístup Romů" na trh práce, přístup k bydlení a zdravotní péči. Přinejmenším dokončování základní školní docházky romských dětí a také to, aby tyto děti nebyly vystaveny diskriminaci nebo segregaci.

Česko spolu se Slovenskem nebo Maďarskem komise jmenovala mezi státy, které podle ní mají zásadní problém s „přetrvávající segregací romských dětí ve zvláštních školách". Tyto státy podle komise „budou muset zavést důraznější opatření, aby tento stav ukončily a zvrátily pomocí kvalitního, přístupného a inkluzivního běžného systému vzdělávání".

Romové čelí diskriminaci

Komise si ve zprávě posteskla nad tím, že v uplynulých sedmi letech nebyly vyčerpány všechny prostředky na sociální integraci Romů. V letech 2014 až 2020 bude v Evropském sociálním fondu 80 miliard eur (2,1 bilionu korun) a nejméně pětina z této částky musí být využita na boj se sociálním vyloučením a chudobou. Komise se ve zprávě zavázala „poskytovat každoroční politické pokyny" a doporučení pro jednotlivé země týkající se Romů.

„Romské obyvatelstvo nadále čelí alarmující míře diskriminace na pracovním trhu, ve vzdělávání a zdravotní péči a podstatně horším životním podmínkám než jejich sousedé," prohlásil na nedávném evropském romském summitu eurokomisař pro zaměstnanost, sociální věci a začlenění László Andor. Zdůraznil, že Romové představují výraznou a rostoucí součást budoucích pracovních sil. Pokud jim ale vzdělávací systém neumožní získat příslušné dovednosti, Romové nebudou schopni využít svůj potenciál ve vyvažování důsledků stárnutí pracovní síly v mnoha zemích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr, čtk

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…