Senát potvrdil, že ministři nebudou podléhat lustračnímu zákonu

23.10.2014 16:20

Lustrační zákon se bude vztahovat jen na místa vedoucích úředníků státní správy, nikoli na členy vlády a jejich náměstky. Senát to dnes potvrdil v rámci novel 60 zákonů souvisejících se služebním zákonem. O jejich schválení beze změn rozhodli sociální demokraté. Normu tak dostane k podpisu prezident.

Senát potvrdil, že ministři nebudou podléhat lustračnímu zákonu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Šedesátník Andrej Babiš

Senátoři o novelách rozhodli podle doporučení svého ústavně-právního výboru. Výbor pro veřejnou správu na podnět Miloše Vystrčila (ODS) doporučoval, aby ani členy vlády a jejich náměstky nemohli být někdejší spolupracovníci Státní bezpečnosti (StB), tedy komunistické tajné policie.

Senát o přijetí beze změn rozhodoval dvakrát, výsledek prvního hlasování totiž zpochybnil předseda senátorů ODS Jaroslav Kubera. V konečném hlasování bylo pro přijetí beze změn 24 z 41 přítomných senátorů. Kromě ČSSD zvedli pro novely ruku už jen Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) a Eliška Wagnerová (za SZ).

Služební zákon už obě komory parlamentu schválily, vetoval ho ale prezident Miloš Zeman

Takzvaný změnový zákon je nutný kvůli provádění služebního zákona, na kterém se dohodly vládní koalice a pravicová opozice. Změnový zákon dává do souladu se služebním zákonem na šest desítek dalších norem, hlavně zákony o různých státních úřadech. Upravuje třeba taky zákoník práce. V intencích služebního zákona v něm zruší smluvní platy.

Služební zákon už obě komory parlamentu schválily, vetoval ho ale prezident Miloš Zeman, který kritizuje úpravu takzvaných politických náměstků. Budou podle něho bez práce a jen pobírat plat. Zeman hrozí i případnou ústavní stížností. Sněmovna má o prezidentském vetu rozhodnout v pátek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…