Senát, přehlídka tragických minorit. Už to zruště, zní po dalších ignorovaných volbách

10.10.2020 20:45

Letošní volby do Senátu opět neoslnily, co se týče účasti voličů, ta dosahovala 16,74 procenta. Podle muzikanta a skladatele Petra Štěpánka za tím rozdílný volební systém oproti sněmovním volbám není. „Disproporce mezi tím, že STAN minule sotva prolezl do Sněmovny a zároveň disponuje nejsilnějším senátním klubem, je očividná,“ nastínil. Existuje prý jen jediné správné řešení. „Změna ústavy a návrat k jednokomorovému Parlamentu,“ tvrdí hudebník a bývalý místopředseda Rady pro rozhlasové a televizní vysílání. Nahnuté to u něj má i krajské uspořádání.

Senát, přehlídka tragických minorit. Už to zruště, zní po dalších ignorovaných volbách
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Senátu proběhla volba jeho předsedy za zesnulého Jaroslava Kuberu

Anketa

Podporujete Andreje Babiše? (Ptáme se od 8.10.2020)

67%
33%
hlasovalo: 42480 lidí
Letošní účast byla mírně vyšší než před dvěma lety. A nedošlo ani na nejhorší výsledek, který nastal v případě senátních voleb v roce 2016, kdy k urnám přišlo pouze 15,38 procenta voličů. Přesto není 16,74 procenta voličů nikterak velké číslo a účast je čtvrtá nejmenší.

„Vše při starém,“ hodnotí tak Štěpánek. Problém podle jeho názoru vytváří, že „v naprosté většině tam občany zastupují senátoři, kteří nereprezentují většinové názorové rozpoložení voličů toho kterého volebního obvodu, nýbrž vůli tragicky malé minority, jež se dostavuje k senátním volbám“.

A nabízí příklad týkající se vítězného hnutí STAN. „Disproporce mezi tím, že STAN minule sotva prolezl do Sněmovny a zároveň disponuje nejsilnějším senátním klubem, je očividná,“ píše.

Starostové společně se SLK získali 11 mandátů z 27 možných, a STAN tak navíc získalo možnost navrhnout kandidáta na šéfa horní komory.

Naopak vládní strany skončily pouze se ziskem jednoho mandátu. ANO oslabilo o jedno křeslo a ČSSD zažila totální prohru, kdy neobhájila ani jeden z deseti mandátů, a ztratila tak i svůj senátorský klub.

„Kdyby to bylo kvůli rozdílným volebním systémům do Sněmovny a Senátu, bylo by všechno v nejlepším pořádku, ale ono to tak není. Je to jen a pouze důsledek toho, že naprostá většina občanů senátní volby ignoruje,“ komentuje značnou odlišnost výsledků senátních voleb Štěpánek.

Podle něj tyto volby nic nezměnily, „naopak, jen tento tristní stav dále posílily“. „Plyne z toho jediné. Jelikož legitimita Senátu je dlouhodobě otřesená a jeho existence pokřivuje českou politickou scénu, jediné správné řešení je změna ústavy a návrat k jednokomorovému Parlamentu,“ míní.

„To samé v bleděmodrém platí o krajích. Je to jen zbytečný průtokový ohřívač peněz, drahé odkladiště místních politických bafuňářů, neustále tloustnoucí byrokratický moloch, živná půda pro nejrůznější lokální mafie a kmotry a semeniště korupce.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…