Senát projedná Istanbulskou úmluvu i další ústavní soudce. Může dojít i na jméno ze známé rodiny

05.01.2024 13:51

Senát by měl na své první schůzi v novém roce schvalovat tzv. Istanbulskou úmluvu. Ta se má zaměřovat na prevenci, ochranu obětí a stíhání pachatelů genderově podmíněného násilí. Též se Senát bude zabývat nominací Miloše Hulmáka na ústavního soudce. Poradní panel prezidenta republiky se sešel s dalšími třemi kandidáty. Mezi nimi je i advokát Pavel Uhl, známý pro své žaloby na prezidenta Klause a Zemana a svou činnost v neziskových organizacích.

Senát projedná Istanbulskou úmluvu i další ústavní soudce. Může dojít i na jméno ze známé rodiny
Foto: ČT24
Popisek: Přeseda Senátu Miloš Vystrčil

Na první schůzi letošního roku bude Senát schvalovat především Úmluvu Rady Evropy o prevenci a potírání násilí vůči ženám a domácího násilí. Neboli tzv. Istanbulskou úmluvu, jež se má zaměřovat na prevenci, ochranu obětí a stíhání pachatelů genderově podmíněného násilí.

Česká republika istanbulskou úmluvu doposud neratifikovala, v červnu 2023 však členské státy Evropské unie odsouhlasily připojení k úmluvě, měla by se tedy závaznou stát i pro Česko. Senát to bude probírat 24. ledna, jak avizoval předseda Senátu Miloš Vystrčil. Termín a návrh programu schůze schválil senátní organizační výbor 3. ledna.

Minulý rok Senát ratifikaci úmluvy odložil kvůli sporným pasážím a formulacím. Pro byl pouze senátní výbor pro lidská práva, a to jen těsnou většinou. Stejné doporučení však nedodal ani zahraniční výbor, ústavně-právní výbor ani výbor pro záležitosti Evropské unie.

Podle většiny členů ústavně-právního výboru je tato Úmluva Rady Evropy o prevenci a potírání násilí na ženách a domácího násilí ideologickým dokumentem, který je založen na „genderovém třídním boji“ a mohl by vést k diskriminaci mužů.

Proti ratifikaci istanbulské úmluvy se z tohoto výboru postavilo pět z jeho osmi členů, a to senátoři Zdeněk Hraba (STAN), Michael Canov (SLK) a senátorky Jitka Chalánková z klubu ODS a TOP 09, Daniela Kovářová (nezávislá) a Ivana Váňová (KDU-ČSL). Předseda výboru Tomáš Goláň (ODS) se zdržel hlasování. Pro ratifikaci byly jen senátorky z ODS Miroslava Němcová a Hana Kordová Marvanová.

„Ústavně-právní výbor podpořil mnou navržené doprovodné usnesení, které doporučuje odmítnout ratifikaci Istanbulské úmluvy a zároveň podporuje snahy Ministerstva spravedlnosti legislativně posílit ochranu obětí domácího násilí a trestné činnosti. Istanbulská úmluva je ideologickým dokumentem, který v praktické rovině obětem domácího násilí nepomůže,“ zdůvodnil rozhodnutí ústavně-právního výboru Zdeněk Hraba.

Senát bude na schůzi zvažovat i nominaci nového ústavního soudce. Ve hře je jméno advokáta Milana Hulmáka. Před schvalováním této nominace ji zprvu posoudí výbory. Termín jejich zasedání doposud nebyl zveřejněn. V týmu ústavních soudců by Hulmák mohl podle informací z webu Česká justice nahradit Jiřího Zemánka. Tomu jeho desetiletý mandát končí za dva týdny. Kromě něj končí tento rok mandát dalším třem ústavním soudcům.

Poradní panel prezidenta republiky Petra Pavla pro výběr ústavních soudců vyslechl další tři kandidáty na ústavní soudce. Jedná se o soudce Nejvyššího správního soudu Tomáše Langáška, vrchního ředitele sekce Ministerstva zahraničních věcí Martina Smolka a advokáta Pavla Uhla, jak uvádí Česká justice.

Advokát Uhl je synem novináře a disidenta Petra Uhla a Anny Šabatové. Bývalá ombudsmanka Šabatová dokonce z důvodu zvažování svého syna odstoupila z poradního panelu prezidenta Petra Pavla. Jako advokát působí v týmu Advokátní kanceláře Hlaváček, Krampera, kterou v roce 1992 spoluzakládal bývalý předseda Ústavního soudu Pavel Rychetský.

Uhl před lety zasahoval i do vysoké politiky, když vypracovával žalobu na prezidenta republiky Václava Klause a o šest let později v roce 2019 pak na prezidenta Miloše Zemana. Poprvé se na něj s žádostí o žalobu na prezidenta obrátil Jiří Dienstbier a poté Václav Láska.

Advokát Uhl též v minulosti spolupracoval s Člověkem v tísni i další neziskovou organizací Transparency International, jejímž posláním je mapování korupce v České republice. V Transparency International je Uhl dodnes členem Správní rady.

Uhl je znám i pro svou obhajobu skupiny squatterů a aktivistů, kteří se v roce 2016 nastěhovali do opuštěné budovy kliniky na pražském Žižkově. Tito aktivisté po výzvách majitelů i policie odmítali z budovy odejít. Spor byl veden o právo soukromého vlastníka nakládat se svým majetkem a aktivisté byli toho názoru, že s budovou mohou nakládat bez ohledu na to, komu patří.

Advokát tehdy odpůrcům aktivistů zazlíval nedostatek svobodomyslnosti. „Myslím, že hlavním jádrem negativního vztahu vůči tomu projektu je určitá svobodomyslnost toho prostředí, která je pro některé lidi prostě nepřijatelná. Její součástí je odpor k tomu, nechat se svázat pravidly, sklon dělat věci, které považuje za správné, jiným způsobem,“ řekl tehdy Uhl pro Český rozhlas.

V roce 2017 Uhl zastupoval brněnského politika Stanislava Bártíka, který na sociálních sítích sdílel tvrzení, že prezident Zeman trpí rakovinou, odmítá léčbu a zbývá mu pouze 7 měsíců života. Vše se odehrávalo během kampaní před volbami v lednu 2018. Miloš Zeman Bártíka zažaloval a u soudu nakonec vyhrál.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Kroutilová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Honem je třeba všude natlačit lidi z Pětikoalice, nebo kteří ji budou podporovat, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuseanaboca , 05.01.2024 14:17:16

|  6 |  0

Další články z rubriky

Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

7:15 Důchodce, který „uvěřil“. Nechtějte vědět, co za chvíli poběží na ČT

Zmatený důchodce, který uvěřil fake news o atomové válce a chodí po městě v atombordelu. To je hlavn…