Senát zřejmě posvětí zrušení projektu sKaret

11.09.2013 12:27

Senát podle očekávání pravděpodobně posvětí zrušení projektu kontroverzních sKaret, přes něž si lidé měli vybírat sociální dávky a podpory z bankomatů či konta. Horní komoře to dnes doporučil její sociální výbor. Schválení zákona se očekává už kvůli tomu, že Senát jej navrhl. Na jeho výsledné podobě pak spolupracovalo Ministerstvo práce a sociálních věcí, které už podle své mluvčí ukončení projektu chystá. Mezi nejhlasitější odpůrce sKaret patří Národní rada osob se zdravotním postižením. Podle odpůrců nákladný projekt mimo jiné zkomplikoval přístup příjemců k dávkám.

Senát zřejmě posvětí zrušení projektu sKaret
Foto: Hans Štembera
Popisek: sKarta

Kritizovaný projekt loni prosadil tehdejší ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek (TOP 09) s cílem ušetřit za zasílání dávek. Ministerstvo pak uzavřelo na sKarty smlouvu s Českou spořitelnou, a to do roku 2024. U ní příjemci příspěvků a podpor museli k plastikové kartě mít i konto, přes něž peníze od státu dostávali. Ministerstvo práce už před pár měsíci vydávání karet zastavilo. Lidé je dostávali jen na vyžádání. Do konce července je mělo zhruba 277.200 příjemců.

Pokud zákon začne platit, měly by úřady práce držitelům karet dát na výběr, jak chtějí dávky dostávat - zda na bankovní účet či poštou. Pokud by lidé úřadu práce neoznámili, jak chtějí dávky po zrušení karty dostávat, úředníci by je začali posílat na naposledy sdělené konto. Kdyby takový účet nebyl, budou peníze chodit poštou.

Projekt sKaret kritizoval i ombudsman

Sociální karty nebudou už sloužit ani jako průkazky pro zdravotně postižené. Ti začnou znovu dostávat průkazy papírové. Změnit by se mělo i posuzování závislosti na pomoci. Zákon má nabýt účinnosti prvním dnem kalendářního měsíce po vyhlášení ve Sbírce zákonů, což by se mohlo stihnout k 1. říjnu. Česká spořitelna do projektu sKaret vložila podle dostupných informací asi 300 milionů korun a zatím není zřejmé, zda nebude žádat kompenzace.

O úplné zrušení sKaret žádali senátoři ČSSD také Ústavní soud. Sociální karty kritizovaly rovněž odbory. Výhrady měl i ombudsman. Úřad pro ochranu osobních údajů uložil Ministerstvu práce a sociálních věcí, aby do konce června napravilo v projektu porušení zákona o ochraně osobních údajů. V souvislosti s projektem mu dal i pokutu za poskytování osobních údajů bez zákonného oprávnění.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem, čtk

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…