Senátní volby nelákaly. V obci Hobšovice volilo jen 11 lidí

21.10.2012 9:27

Nejnižší účast ve finále letošních senátních voleb měli v Hobšovicích na Kladensku, které patří do litoměřického senátního obvodu. Hlasovat tam přišlo pouze 11 z 272 voličů, tedy jen čtyři procenta. Před týdnem při úvodním kole voleb byla účast v této obci pětinásobně vyšší. Tehdy tam jasně vyhrála Jitka Sachetová (KSČM), ve finále ale získala třetinovou podporu a v obci o hlas prohrála s novým senátorem ČSSD Hassanem Mezianem.

Senátní volby nelákaly. V obci Hobšovice volilo jen 11 lidí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Volební místnost

Nejvyšší účast v senátním finále byla v Mezholezích na Domažlicku, kde hlasovaly téměř tři čtvrtiny voličů - 56 ze 77. Všichni příchozí až na jednoho volili nového senátora a nyní už bývalého poslance ČSSD Jana Látku. Sociální demokraté se v této obci těšili podobně masivní podpoře i před týdnem. Látka v prvním kole získal 41 z 44 platných hlasů, starosta Klatov Rudolf Salvetr (ODS) v obou kolech dostal v obci jeden hlas.

Vysoká účast ukázala převahu ODS

Salvetr patřil mezi sedm finalistů, kterým se v deseti obcích dostalo stoprocentní podpory. Dostal všech 28 platných hlasů v Horské Kvildě na Klatovsku. Ze zvolených senátorů se stejně silné podpoře těšili hejtmani Radko Martínek (ČSSD) v Řídkém, Vysoké a Bohuňovicích na Svitavsku a Lubomír Franc (ČSSD) v Sendraži na Náchodsku, teplický primátor Jaroslav Kubera (ODS) v Lukově a bývalá plzeňská hejtmanka Milada Emmerová (ČSSD) ve Studené u Plzně a v Čilé na Rokycansku.

Čilá se do statistik zapsala už před týdnem, a to nejvyšší účastí a nejvyšší podporou ODS. Na senátní finále ale dorazilo jen devět z 18 voličů a pouze třetina příchozích platně hlasovala. Podobně jako v Nadrybech u Plzně, což obě obce zařadilo do čela žebříčku míst s nejvyšším počtem neplatných hlasů při závěrečném kole voleb.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…