Senátor Čunek udeřil na Piráty: Nechoval bych se jako bonzák a slaboch. Nedospělé děti

17.06.2019 18:26

Hostem pondělních Dvaceti minut Radiožurnálu Českého rozhlasu byl senátor a hejtman Zlínského kraje Jiří Čunek (KDU-ČSL). Moderátorka Marie Bastlová poznamenala, že Čunek patří k velkým obhájcům Andreje Babiše (ANO), a senátor její slova okamžitě uváděl na pravou míru. Poté si postěžoval, že na sebe žalujeme do Bruselu.

Senátor Čunek udeřil na Piráty: Nechoval bych se jako bonzák a slaboch. Nedospělé děti
Foto: Daniela Černá
Popisek: Senátor Jiří Čunek

„Já nejsem obhájce premiéra Babiše. Já jsem obhájce každého politika, u kterého vidím, že policejní složky zasáhly s ohledem na politickou práci. U premiéra došlo k tomu, že dva měsíce před volbami požádala policie o jeho vydání (k trestnímu stíhání). Všichni víme, že to byl nesmysl,“ odstartoval rozhovor zostra Čunek.

Anketa

Myslíte, že demonstrace ,,Milionu chvilek" svrhnou Babišovu vládu?

5%
95%
hlasovalo: 36613 lidí
Poté vysvětlil, proč podpořil vznik senátní komise, která si má posvítit na audit Evropské komise o střetu zájmů Andreje Babiše. „Já jsem pobouřen nad tím, jak na sebe žalujeme do Bruselu a nevyřešíme si věci doma. A senátní komise, ta je doma, prostě,“ řekl Čunek jasně. Jedním dechem dodal, že všechny členské státy EU usilují o to, aby vybraly maximální množství evropských dotací. „Tam, kde je chyba, je nutné ji napravit, ale peníze mají zůstat tady. Ale samozřejmě tam, kde došlo k nějakému trestnému činu, tak tam se tomu vracení (peněz) neubráníme,“ uvedl Čunek.

České úřady by měly příjemce dotací vést k tomu, aby žádaly o dotace správně, a pokud už se stane chyba, tak ji napravit tak, aby ony dotace zůstaly v Česku. Tyto chyby bychom si podle Čunka měli opravovat na národní úrovni a neměli bychom na sebe v Bruselu příliš upozorňovat.

Bastlová se Čunka ptala, zda jako hejtman Zlínského kraje postupuje stejně, když žádá o české národní dotace. „Také se snažíte tu chybu ututlat?“ zeptala se. Čunek připustil, že se snaží o dotace žádat bez chyb, a když už se nějaká chyba stane, snaží se ji co nejrychleji napravit, aby Zlínský kraj nepřišel o peníze. „Je to přesně tak,“ potvrdil Čunek jednání kraje.

Jiří Čunek

  • KDU-ČSL
  • ANO křesťanským hodnotám
  • senátor

Piráty kritizoval za to, že postupují jinak a Babiše veřejně kritizují. On by si tak prý nepočínal. „Určitě bych se nechoval jako bonzák a nechoval bych se jako slaboch, který si neumí poradit sám. Ale to je tak u nedospělých dětí a bývá to tak i u nedospělých stran,“ nešetřil tvrdými slovy.

Všechny státy se podle něj snaží získat maximum evropských dotací a my se podle jeho názoru máme snažit o totéž. I tím, že opravíme případné chyby v různých projektech.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…