Senátor Doubrava naletěl naprosté blbosti: Šířil, že EU nám chce zakázat písmenko „ř“

14.03.2017 12:34

Senátor Jaroslav Doubrava (Severočeši.cz) naletěl na známý hoax. Na konci února totiž zveřejnil na svém facebookovém profilu příspěvek, kde upozorňuje na to, že EU chce zrušit písmeno Ř. O případu píše server Hlídacípes.org.

Senátor Doubrava naletěl naprosté blbosti: Šířil, že EU nám chce zakázat písmenko „ř“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Senátor Jaroslav Doubrava

„Tak už nám berou i mateřský jazyk a my si to necháme líbit?! Čeká češtinu revoluce? EU chce zrušit písmeno Ř! Prý kvůli zjednodušení… Nad Ř se smráká…“ Status senátora Jaroslava Doubravy z konce února způsobil mezi jeho podporovateli zděšení. Do dnešního dne má na facebooku 92 sdílení, píše server.

Poukazuje na to, že uživatelé senátora na několika místech upozorňují, že naletěl na jeden ze známých hoaxů.

Celý text je ZDE

Už v létě 2016 hoax popsal server Manipulátoři.cz. Zprávu vydal web pravdive-zpravy.cz, který provozuje mediální skupina Prima. Jako legraci – obdobu dřívějšího Hromu, například, vysvětluje server Hlídacípes.org.

Na webu pravdive-zpravy.cz se například dočteme, že fotbalová Sparta po fiasku v Evropské lize rozpustila kádr a chystá veřejný nábor nových hráčů. Nebo že justice chce zjednodušit rozvodová řízení pomocí duelů a soubojů.

V inkriminovaném textu o konci písmene ř se píše: „Evropská lingvistická rada spadající pod EU jednohlasně rozhodla, že od letošního července ruší písmeno Ř.“ A to proto, že „téměř nikdo tohle písmeno v Evropě nepoužívá a pro každého, kdo neovládá češtinu, je jeho výslovnost extrémně obtížná. ELR chce zjednodušit komunikaci tím, že problematické znaky a hlásky bude postupně eliminovat,“ vysvětluje jazykovědec František Měch.

Jak upozornil web Manipulátoři.cz, ověření zprávy je jednoduché. Už samotný fakt, že pochází z humoristického webu. Pak je tu druhý fakt, že žádná Evropská lingvistická rada neexistuje.

Server Hlídacípes.org upozorňuje, že sdílením, navíc senátorem, se pozice hoaxu posiluje. Aspoň u lidí, kteří mají s ověřováním zpráv podobný problém jako Doubrava. Ten navíc falešnou zprávu nijak nevyvrací.

reklama

autor: vam

Ing. Patrik Nacher byl položen dotaz

vedení

Pane Nachere, jste hodně výrazná osobnost a jako jeden z mála z ANO máte podle mě i schopnost se domluvit i s ostatními stranami. Proč tento váš potenciál nevyužijete a nekandidujete do vedení? Nebo to není podle vás možné, když je tam Babiš a jeho nejvěrnější? Podle mě je škoda, že vedení ANO není ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

12:40 Kdo se to vzalo? Fiala odjel z Bílého domu a začala „aféra“

O cestě premiéra Fialy do USA informovaly mezi českými médii i Novinky.cz včetně upozornění na sociá…